Spor uvnitř karlovarských Véčkařů. Tři lidé musí z kandidátky

Tři kandidáti odstoupili zhruba týden před volbami z kandidátky Věcí veřejných v Karlových Varech. Předešli tím vyškrtnutí. Podle lídra kandidátky Tibora Mincy vyšlo najevo, že bez vědomí strany domlouvali budoucí koalici. Informovalo o tom vedení Věcí veřejných ve Varech.

Odstupující kandidáti dnes ale tvrzení lídra odmítli. Za jejich odchodem je prý selhání Tibora Mincy.
Kandidáti Pavel Jára, Roman Wiesner byli na třetím a čtvrtém místě kandidátky a Libuše Plachá na 25. místě. „Bylo již rozhodnuto o vyškrtnutí jmenovaných z kandidátky. Zjistili jsme, že vyjednávají o potencionální koalici s jinou politickou stranou, ačkoliv Věci veřejné jednoznačně daly najevo, že v Karlových Varech není potenciál pro jakoukoliv takovou dohodu. Jejich působení bylo destruktivní i uvnitř klubu. Odstoupením nám jen vše ulehčili,“ uvedl lídr kandidátky Tibor Minca. „S ohledem na porušení stanov a etického kodexu člena VV nyní zahajujeme kárné řízení a pravděpodobně dojde k jejich vyloučení ze strany,“ doplnil Minca.
Pavel Jára ale ČTK řekl, že odchod byl důsledkem pletichaření v karlovarském klubu VV. „Důvodů bylo víc. Ale hlavně nekomunikace a zpackaná manažerská práce lídra a předsedy v jedné osobě,“ řekl Jára. Tvrzením Mincy se chtějí kandidáti, kteří se vzdali svého místa na kandidátce, bránit. Podle Járy z kandidátky neodešli jen tři lidé, ale bude jich zřejmě více.
Vedení karlovarského klubu VV dnes v tiskové zprávě sdělilo, že strana byla cílem prospěchářů a podnikatelů, kteří mají zájem na ovlivňování rozhodnutí města už před parlamentními volbami. „Již tehdy jsme pocítili tlak jak od některých politických stran i z podnikatelské sféry. Do strany se snažili infiltrovat odpadlíci z jiných stran,“ uvedla karlovarská poslankyně Věcí veřejných Jana Suchá. Podle ní nová obchodní značka Věci veřejné přitahuje prospěcháře a korupčníky.