Stát nemá stále všechny pozemky pro výstavbu D11 k Hradci Králové

Stát stále nemá všechny pozemky potřebné pro výstavbu posledního úseku dálnice D11 k Hradci Králové. Zatím se mu nepodařilo získat pozemek od Jaroslavy Štrosové, která je sestrou farmářky Ludmily Havránkové. Pokud Štrosová nabídku na prodej do konce roku nepřijme, je stát připraven k vyvlastnění jejího pozemku, řekl ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). S Havránkovou se stát na získání jejích pozemků dohodl, nicméně trvalo to 17 let.

Syn a zároveň advokát Štrosové David Štros potvrdil, že záležitost pozemku jeho matky vyřešena není. „Jednání o tom mezi námi a státem neprobíhají. Z původní dohody o směně pozemku z června 2010 stát ustoupil,“ tvrdí Štros. Bez dohody o pozemku jeho matky prý nelze dálnici stavět, protože parcela leží přímo v trase dálnice, nedaleko od dosud dokončeného tělesa dálnice. K případným jednáním se státem je Štros podle svých slov připraven. Už dříve uvedl, že případným snahám o vyvlastnění se bude soudně bránit. Sporný pozemek má rozlohu čtvrt hektaru a podle Štrose je stále ve spoluvlastnictví jeho matky a Havránkové. Dobeš uvedl, že Štrosovi nabídku dostali a údajně ji předběžně akceptovali. „Nabídli jsme v tuto chvíli cenu, která je, myslím, velmi adekvátní a vyřeší celou tu situaci. Je pravdou, že za posledních 14 dní jsme odpověď nezískali,“ oponuje Dobeš. Odmítl tvrzení, že ministerstvo se Štrosovými nekomunikuje.

S Havránkovou se stát na získání jejích pozemků dohodl. Podle Dobeše by převod pozemků farmářky na stát měl být v katastru nemovitostí zapsán do konce letošního roku. V roce 2012 by se na pozemcích Havránkové měl uskutečnit archeologický a geologický průzkum. Na průzkumy je podle Dobeše už připraveno 50 milionů korun, dostavba 2,5 kilometru dálnice k Hradci v letech 2013 a 2014 má stát 1,5 miliardy korun.

Konec sporů s Havránkovou přivítalo hradecké hejtmanství. „Dostavba dálnice k Hradci otevírá další šanci pro snazší zahájení stavby dálnice dál k Jaroměři. Na její přípravu je připraveno na příští rok podle pana ministra Dobeše 250 milionů korun,“ uvedl hejtman Lubomír Franc (ČSSD). Do roku 2014 by podle France měla mít stavba dálnice od Hradce k Jaroměři stavební povolení. Dohodu o směně pozemků se státem Havránková podepsala letos na jaře. Dozorčí rada Pozemkového fondu výměnu pozemků schválila 10. listopadu. Podle náměstka fondu Bohuslava Kabátka návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí zatím podán nebyl. Transakce mezi Havránkovou a státem spočívá ve vzájemné výměně téměř 130 hektarů pozemků. Vedle svých asi 11 hektarů pozemků u hradecké čtvrti Plačice Havránková se státem vyměňuje i pozemky, které za účelem směny nakoupila jinde po celé zemi. Finanční kompenzace ve prospěch Havránkové podle Dobeše činí asi 91 milionů korun.