Stavaři kritizují vládu, že nepomáhá stavebnictví z krize

Tuzemské stavebnictví se propadá do stále hlubší krize a vláda neprojevuje zájem prosadit účinná opatření, která by sektoru pomohla. Shodli se na tom účastníci celostátní konference stavařů pořádané Svazem podnikatelů ve stavebnictví (SPS) a Odborovým svazem Stavba. Podle prezidenta SPS Václava Matyáše vláda ve svém programovém prohlášení deklaruje podporu dopravní infrastruktury. "Investice do dopravní infrastruktury se za poslední dva roky ale snížily o 76 miliard korun," řekl Matyáš.

Ministerstvo průmyslu a obchodu také uvádí budování dopravní infrastruktury jako jeden z pilířů nové strategie konkurenceschopnosti. „Skutečnost je taková, že se ani v letošním roce nezahajuje žádná dopravní stavba a na příští rok se omezují finanční prostředky na rozestavěné stavby,“ uvedli v prohlášení zástupci stavebních firem. Stejně tak kritizovali nedostatek finančních prostředků pro dotační programy ve stavebnictví Panel či Zelená úsporám.

„To vše je důkazem neschopnosti vlády domluvit se na prioritách. Vláda působí nekoncepčně a většinu času řeší malicherné spory uvnitř koalice, namísto aby řešila základní problémy obnovení dynamiky národního hospodářství,“ uvedli stavaři. Konference se měl původně zúčastnit premiér Petr Nečas, nakonec se ale omluvil. Současná situace podle zástupců stavebního průmyslu jen povede k dalšímu snižování zaměstnanosti v oboru. Vládu vyzvali k rychlé nápravě a přijetí opatření na podporu stavebního sektoru.

Tuzemské stavebnictví podle zatím posledních údajů Českého statistického úřadu v červenci zrychlilo meziroční propad na 11,1 procenta ze 4,8 procenta v červnu. Stál za tím zejména téměř pětinový pokles produkce v inženýrském stavitelství, na jehož výsledky mají výrazný vliv právě investice ze strany státu.