Štefek poměří síly s elitou

Dvevatenáctiletý desetibojař Michal Štefek splnil limit pro juniorské mistrovství světa v Kanadě.

Odchovanec atletického oddílu TJ Slezan Frýdek-Místek Michal Štefek si na juniorském mistrovství republiky desetibojařů vylepšil osobní rekord. Kvalifikoval se tak na juniorský šampionát v Kanadě.

Čekal jste, že se na šampionát kvalifikujete hned v úvodním závodě sezony?
Popravdě, nevěděl jsem, co od sebe můžu čekat. Na jaře jsem maturoval, takže jsem rozhodně netrénoval tolik, jak bych chtěl.

Přesto jste si vylepšil osobní rekord, který má nyní hodnotu 7 233 bodů.
O to mám z výsledku větší radost. Přece jen jsem tohle mistrovství bral spíše jako takový test, abych zjistil, jak na tom jsem. Ukázalo se, že nad očekávání dobře.

Díky tomuto výkonu se poprvé představíte na významné mezinárodní akci. Jak se na ni těšíte?
Ohromně. Pro takové momenty desetiboj dělám. Je to odměna za tvrdou dřinu a odříkání, které musím v průběhu celé sezony podstoupit.

S jakými ambicemi za oceán pocestujete?
Dobře vím, že ostatní kluci jsou na tom lépe než já. Dávají tomuto sportu ještě víc, takže v závodech se to musí projevit. Pro mě je obrovský úspěch už to, že jsem se na šampionát dostal. Jsem hrdý na to, že budu reprezentovat naši zemi na takové akci.

Říkáte, že na světovou elitu ještě nemáte. V oblíbených disciplínách ale určitě soupeřům budete zdatně sekundovat.
Tomu věřím. I když tam nejedu s přehnanými ambicemi, rozhodně tam nechci být jen do počtu. Věřím, že hlavně v dálce a skoku o tyči dokážu, že jsem se na mistrovství dostal zaslouženě.

Skok o tyči je jedna z nejtěžších disciplín. Kde ji trénujete, když ve Frýdku-Místku se jí nikdo nevěnuje?
Jednou týdně jezdím do Opavy. Spolupracuju s trenérem, který patří k nejlepším v republice. Pod jeho vedením se v této disciplíně neustále zlepšuju.

Nedělá vám problémy, že musíte tak daleko dojíždět?
Už jsem si zvykl. Navíc jednou týdně se to dá vydržet. Pokud se ale dostanu na školu do Prahy, chci trénovat a závodit za jeden z tamních oddílů. Jsou tam mnohem lepší podmínky pro atlety.