Studený má být i duben, nejvíc jeho začátek

počasí, jaro

počasí, jaro Zdroj: ctk

Duben bude podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) studený, nejchladněji má být v příštím týdnu. Teploty se budou většinou držet pod dlouhodobým dubnovým průměrem, který je 8,3 stupně Celsia. Srážkově by měl být příští měsíc průměrný až nadprůměrný, informoval na svém webu ČHMÚ.

„První dubnový týden by měl být výrazně teplotně podprůměrný, podobně jako poslední týdny v březnu. Ostatní dubnové týdny zůstanou taky pod dlouhodobým průměrem, ale postupně blíže k průměrným hodnotám,“ uvedl ČHMÚ. Nejvíce srážek spadne podle meteorologů ve druhém dubnovém týdnu.

Duben naváže na studený březen, který se pravděpodobně stane nejchladnějším březnem od roku 1987. Meteorologové navíc dnes vydali výstrahu před dalším sněžením, platí pro některé kraje od sobotního večera do noci na pondělí. V některých místech se budou tvořit i sněhové jazyky.

ČHMÚ začal dlouhodobé výhledy počasí zveřejňovat v novém formátu. Jaké bude počasí za měsíc, se již lidé nedozvědí v rozmezí čísel určujících teplotu, ale zjistí, s jakou pravděpodobností nastane určitý meteorologický jev, tedy především teplota nebo srážky. Předpovídané hodnoty teplot a srážek meteorologové porovnávají se statistickými hodnotami průměrných teplot a úhrnů srážek v ČR za léta 1981 až 2010. K novému modelu předpovědí přistoupili proto, že předchozí formulace s přesnými údaji ne vždy vycházely.