Štybar nedal soupeřům šanci

Mistrovství České republiky v cyklokrosu vyhrál popáté v řadě Zdeněk Štybar.

Špičky českého cyklokrosu se o prvním lednovém víkendu setkaly na rozbahněné trati v Uničově, která hostila mistrovství republiky. Ve startovním poli byl i dvojnásobný mistr světa Zdeněk Štybar. Jeho největšími soupeři měli být Radomír Šimůnek a Martin Zlámalík.

Právě prvně jmenovaný měl nejvíce šlapat na paty suverénovi posledních let a pokusit se tak urvat svůj premiérový titul. To se však synovi slavného otce nepovedlo.

Ve startovním poli se objevil také biker a obhájce bronzu Jaroslav Kulhavý, který však závod nedokončil.

Nepřipustil komplikace

Hned od prvních kol bylo zřejmé, že šampion nechce ponechat nic náhodě. Štybar se od startu držel v čele a záhy se k němu připojil i Radomír Šimůnek. Bylo jasné, že právě mezi těmito dvěma jezdci se bude rozhodovat. Nasazenému tempu totiž žádný z dalších závodníků nestačil.

Díky spolupráci si oba kandidáti na titul vybudovali značný náskok a vypadalo to, že se schyluje k dramatickému souboji. Ve čtvrtém kole ale Štybar předvedl nevídaný nástup, na který Šimůnek nedokázal reagovat.

„Ze začátku jsem se nemohl vůbec rozjet, tak jsem jel s Radkem. Přemýšlel jsem, kde ho urvat a jakou taktiku zvolit. Neměl jsem takovou sílu a svěžest v nohách. Říkal jsem si, že jednou zkusím, jak na tom Radek je, a najednou jsem byl sám. Překvapilo mě to. Takže mi to přišlo jako jedno z nejjednodušších vítězství na mistrovství republiky,“ přiznal po závodě Štybar.

Od jeho úniku byl závod rozhodnutý, alespoň co se týče boje o titul. Ještě během čtvrtého kola totiž zvýšil Štybar vedení na čtyřiatřicet vteřin.

„Asi jsem to před závodem trochu přehnal s jídlem, tlačily mě vločky, co jsem měl na snídani. Nedokázal jsem se dostat přes devadesát procent výkonu, což se ale stává,“ hledal příčiny porážky Šimůnek.

Rekordní náskok

O rozdělení medailí však zdaleka nebylo rozhodnuto. Šimůnek poté, co ztratil kontakt s lídrem, výrazně zvolnil. Toho využil bronzový medailista z posledního mistrovství světa v kategorii do třiadvaceti let Karel Hník, který nakonec svého zkušenějšího kolegu dostihl, a o dramatickou zápletku bylo postaráno. „Člověk, když už nemůže bojovat o to první místo, tak podvědomě trošku zpomalí,“ vysvětloval po závodě Šimůnek.

Zatímco o vítězi bylo jasno již několik kol před cílem, o stříbrné medaili rozhodly až závěrečné metry, Šimůnek si ve finiši počínal jako ostřílený mazák. Po nástupu v posledním výběhu před cílovou rovinkou nedal mladičkému Hníkovi šanci a dojel si pro již třetí stříbro. Na vytouženou nejcennější medaili však znovu nedosáhl.

Zlato pošesté v kariéře vybojoval s rekordním náskokem minuty a čtyřiatřicet vteřin suverén posledních let Zdeněk Štybar, který tak útočí na rekord legendárního Radomíra Šimůnka staršího, který má ve sbírce titulů sedm.

Příslibem českého cyklokrosu do dalších let je třetí místo Karla Hníka, naopak zklamáním mistrovství je desátá pozice Martina Zlámalíka, který se závodem protrápil.

Zajímavé bylo sledovat souboj o vítězství v českém poháru. Největším aspirantem na titul byl někdejší mistr republiky a vicemistr světa Petr Dlask, ten však špatně odstartoval a skončil pátý. V celkovém pořadí ho těsně přeskočil v závodě čtvrtý Vladimír Kyzivát.