Táborským kýčům vévodí hotel, lidé odsoudili i slavnosti

Tábor je plný kýčů. Lidé vybírali největší. Upozornili třeba na parkovací dům nebo ohňostrojovou show.

Žijeme ve městě kýče? Sedmasedmdesát lidí v anketě Sedmičky ukázalo na dvaadvacet věcí, které považují za nevkusné. Navrhovali je sami. Zařadili mezi ně přeplácaný vánoční stromeček budovu Interga, ale i mnohá další.

Parkovací dům

Čtvrtý v souboji kýčů je parkovací dům pod Střelnicí. „Garáže jednak nepasují do prostředí, svítící nápis mi přijde nešťastný. Podívejte se někdy večer do Jordánu. Jak se tam červeně zrcadlí vedle táborské věže,“ usmívá se ironicky Antonín Havlík. Částečně s ním souhlasí i Stanislav Zita z táborského Husitského muzea. „V kombinaci se Střelnicí je parkovací dům velmi rušivým elementem. Kýčem bych ho ale nenazval,“ reaguje Zita.

Štíty a reklamy

Atmosféru Starého města kazí podle stejného počtu dotázaných i nevkusné vývěsní štíty a reklamy obchodů v centru města, stejně jako některé předzahrádky, zvlášť ta u Škochova domu, osvětlená už nyní vánočními žárovkami. „Kdo tohle mohl schválit?“ prohlásil jeden z dotazovaných.
Povolení dali památkáři. „Požadujeme tradiční materiály jako dřevo a kov. Nepřípustné jsou většinou i světelné reklamy,“ říká Božena Konečná z odboru územního rozvoje, který komunikuje se Státní památkovou péčí v Budějovicích.
Pět hlasů si vysloužila i reklamní obrazovka na Křižíkově náměstí. Táborští si jen nebyli jistí, zda ji nazvat kýčem. Hodila by se spíš do New Yorku na Times Square, tvrdí. Mnozí ji navíc považují za nebezpečnou, mate řidiče.

Atlantis i Vulkán

Tři hlasy přiřadili Táborští domu s pasáží Atlantis na třídě 9. května, taverně na Žižkově náměstí a ohňostrojové show Vulkán – Léto nad Jordánem.
Kladně hodnotí nedávné odklizení stánku na Žižkově náměstí Jiřina Volfová. „Dobře, že je ta salaš pryč. Na náměstí se nehodí, radši bych tam viděla více zeleně, posezení na lavičkách,“ vzkazuje. Jinak než salaší či kozníkem nenazve stánek na náměstí ani Stanislav Zita. „Pokud lze něco v Táboře označit za kýč, tak toto,“ hodnotí nekompromisně.

Stromeček s odrhovačkou

Mezi další návrhy Táborských patří budova Integra, Asia Market na Křižíkově náměstí, Milenium, betonová stěna s obrazci na Náchodském sídlišti, McDonald´s, podnikatelské baroko u Fišlovky a na kraji Náchodského sídliště, autobusová hala, barevné domky rozrůstající se kolem Tábora, socha rejnoka u řeky, hostie a kalich na táborských odpadkových koších či obsah prodejních galerií ve městě.
Ušetřený nezůstal ani loňský vánoční stromek na Žižkově náměstí. „Hrál šílenou odrhovačku, barevně byl přeplácaný. To je výsměch Vánocům,“ uzavírá jeden z dotázaných.