Tanec na bruslích. Sen mnoha dívek

Za měsíc oslaví Krasobruslařský klub Karlovy Vary deset let existence. Prvních devět sezon bylo úspěšných.

Odrazy, piruety, skoky či umělecký dojem. Je toho dost, co se malí krasobruslaři musí naučit, pokud jednou chtějí vystoupit třeba na olympijských hrách. Cesta pod pět kruhů je dlouhá, stojí spoustu dřiny i peněz.
Karlovarské děti mohou s krasobruslením začít kdykoliv, avšak i tady platí, že čím dříve, tím lépe. „Do školy bruslení bereme děti ve věku od čtyř let, horní hranice je neomezená. Při výběru do klubu pak děti od čtyř let,“ říká předsedkyně klubu Marta Svobodová. V nové KV Aréně teď trénuje třiadvacet dětí v několika kategoriích. Nejmladší je přípravka, kde se základům učí děti do sedmi let, nejstarší mládežnickou kategorií pak jsou juniorky. Dívkám se na ledě věnuje pět trenérek a na výsledcích je to znát. Přestože klub je relativně mladý, čtyři jeho děti už mohou závodit v Pohárových soutěžích Českého krasobruslařského svazu. V příští sezoně k nim zřejmě přibudou další.
„Máme výborná umístění na nepohárových závodech. Na poslední soutěži v Chebu závodilo šest našich dětí, které vybojovaly čtyři medaile. Tři byly zlaté,“ pochlubila se Marta Svobodová. Medailovou radost letos okusila také žákyně Natálie Lokvencová. Ze soutěže v Mariánských Lázních přivezla do Varů bronz. „I přes nějaké neúspěchy se tady dceři líbí. Jednou chce pokračovat jako trenérka,“ říká její matka Iva Lokvencová.
Jak už zaznělo, krasobruslení něco stojí, ostatně jako většina individuálních sportů. Členský příspěvek pro letošní rok činí třicet tisíc korun ročně. Rodiče ho platí měsíčně, vždy dopředu. „Výše příspěvku se odvíjí od ceny ledu a dotací či sponzorských příspěvků, kterých je velmi málo. Další výdaje (soustředění, závody, šaty) jsou na vlastní náklady závodníků,“ dodala předsedkyně klubu.
Krasobruslení se svého času věnovala i dcera lékaře Josefa Havlíka. O zdravotních rizicích spojených konkrétně s tímto sportem proto ví zkušený doktor své. „Jsou to hlavně problémy s hlezenním kloubem, protože krasobruslaři nedopadnou vždy rovně na brusli. Pak také otoky a běžné modřiny,“ vypočítává s tím, že výhodu na bruslích mají spíš štíhlé a vzrůstem menší dívky. O tom, jak se mladým karlovarským krasobruslařkám daří, se mohou zájemci přesvědčit 10. dubna od čtrnácti hodin v KV Aréně. Klub tam pořádá exhibici pro veřejnost.

Krasobruslařský klub Karlovy Vary trénuje v KV Aréně
Členský příspěvek na rok 2010: 30 000,-Kč (platí se měsíčně); nové brusle: 4500,- až 10 000,- (podle věku, výkonnosti apod.); šaty: 500,- až 4500,-Kč; startovné závodníků na závodech: 300–400 korun + doprava Kontakty: www.krasokv.cz; e–mail: kraso.vary@post.cz