Tipy na víkend: Vojenský prostor Libavá se otevře veřejnosti a veteránům

Autoveterán, ilustrační foto

Autoveterán, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Vojenský prostor Libavá se v sobotu znovu otevře veřejnosti, tedy cyklistům a turistům. Poprvé se zde objeví také autoveteráni. Zhruba pět desítek historických vozů potkají nadšenci na plánovaných zastávkách i v pomalu jedoucích kolonách. Střežený prostor se během akce s názvem Bílý kámen otevře veřejnosti letos podruhé. Na Libavou budou moci vyrazit lidé na kole, pěšky či autokarem již pojednadvacáté. V Česku jde o ojedinělou cykloturistickou akci.

za zábavou

Druhý ročník Vinobraní 2012 se koná v zahradách pod Pražským hradem. Sedm tajemných příběhů starých Zahrad se poprvé odhalí veřejnosti v rámci letošního ročníku. Návštěvníci uvidí více jak tři desítky kostýmovaných účinkujících a užijí si vystoupení šermířů, žonglérů, muzikantů i divadelníků. Doprovodný program nabídne i ukázky městských řemesel a dílny pro děti i dospělé. Komentované prohlídky začínají každou sudou hodinu.

za kulturou

Na pontonu na Vltavě mezi Karlovým mostem a mostem Legií začíná pražský hudební festival Sen letní noci. Vystoupí na něm mimo jiné slovenská šansoniérka Szidi Tobias a maďarská folkařka Marta Sebestyénová. Letos bude mít festival opět velmi pestrý a zajímavý hudební program. Ze Srbska přijede jeden z nejlepších balkánských skladatelů – Dejan Pejović se svým orchestrem Black and White World. Festival potrvá do 8. září.