Toyota staví vlastní futuristické město. Bude plné robotů a autonomních vozů

„Témata projektu Woven City jsou zaměřena na člověka, na živou laboratoř a neustálý vývoj,“ říká Akio Toyoda, prezident Toyota Motor Corporation.

„Témata projektu Woven City jsou zaměřena na člověka, na živou laboratoř a neustálý vývoj,“ říká Akio Toyoda, prezident Toyota Motor Corporation. Zdroj: Toyota

Toyota odhalila plány na vybudování prototypu „města“ budoucnosti na 175 akrovém území na úpatí hory Fuji v Japonsku. Woven City bude plně propojený ekosystém poháněný vodíkovými palivovými články.
Toyota staví futuristické město v Japonsku. Pohybovat by se v něm měli autonomní vozidla a roboti.
Projekt futuristického města nabízí tři typy pozemních ulic, které se navzájem protkávají.
Město pro Toyotu navrhl dánský architektonický ateliér BIG, který zaexperimentoval a projekt vytvořil na míru městu, které spojuje mobilitu budoucnosti, výzkum, kanceláře, bydlení i zábavu.
Komunita futuristického města bude začínat zhruba se 360 obyvateli, a to zejména seniory či rodinami s malými dětmi a vynálezci.
12
Fotogalerie

Japonská automobilka Toyota započala stavbu svého vlastního města zvané Woven city. Jedná se o město budoucnosti, které bude zároveň takzvanou živou laboratoří. Ta poslouží k testování a rozvoji mobility, konektivity, autonomie, ale i vodíkové infrastruktury. Město bude stát na úpatí hory Fuji v Japonsku.

Společnost Toyota, která je celosvětově proslulou automobilkou, uvedla svůj projekt futuristického města v Japonsku. Toyota Woven City by se měla stát prvním městským inkubátorem na světě, v němž se budou důkladně zkoumat, vyvíjet a testovat autonomní vozidla, robotika ale i umělá inteligence. Velikost této laboratoře bude kolem 700 tisíc metrů čtverečních, informuje o tom architektonický web World architecture.

První zmínka o projektu společnosti Toyota byla zveřejněna již v lednu minulého roku. S další postupem a začátkem stavby ale musela společnost kvůli pandemii počkat více než rok. Město pro Toyotu navrhl dánský architektonický ateliér BIG, který zaexperimentoval a projekt vytvořil na míru městu, které spojuje mobilitu budoucnosti, výzkum, kanceláře, bydlení i zábavu.

Projekt futuristického města nabízí tři typy pozemních ulic, které se navzájem protkávají. Jedna ulice bude věnována automatizované jízdě, tedy autonomním vozidlům. Druhá pak bude určená výhradně pro chodce a poslední bude věnována chodcům s vozidly osobní mobility.

Toyota dodala, že „komunita futuristického města bude začínat zhruba se 360 obyvateli, a to zejména seniory či rodinami s malými dětmi a vynálezci. Postupem času bude mít Woven city více než dva tisíce jednotlivců, včetně zaměstnanců Toyota“. Výrazně se podle svých slov chtějí také soustředit na ekologický přístup ve všech směrech. Využívat chtějí sluneční i geotermální energii a technologii vodíkových palivových článků, což by mělo vést ke zcela uhlíkově neutrálnímu prostředí. 

„Témata projektu Woven City jsou zaměřena na člověka, na živou laboratoř a neustálý vývoj,“ říká Akio Toyoda, prezident Toyota Motor Corporation. „Spolu s podporou našich partnerů přijímáme výzvu vytvořit budoucí prostředí, kde lidé budou moci žít opravdu šťastně,“ dodal.