Trendy: americká slavnost nenarozeného dítěte začíná být populární i v Česku

Baby shower

Baby shower Zdroj: Profimedia.cz

Češi se různým druhům oslav rozhodně nebrání. Zatímco si zdejší národ více méně úspěšně adoptoval americký svátek zamilovaných a zdá se, že už přilnul také k západnímu způsobu oslav dne všech svatých, došlo k hladkému importu další, za oceánem i jinde, populární slavnosti. Tentokrát zaměřené na dosud nenarozené děti.

Baby shower je večírek budoucí maminky v pokročilém stádiu těhotenství a jejích nejbližších kamarádek. Účastnice party při této příležitosti budoucí matku zasypou dary. Materiální dary jsou vlastně základem celé akce, od nich se odvíjí název “shower”. Vždyť i česká Wikipedie uvádí překlad akce jako “dárková sprška...v tomto smyslu sprška vybavení pro miminko”. Naštěstí lze najít i střízlivější řešení v podobě “těhotenského večírku”.

Je to vlastně celé docela pochopitelné. Zatímco otcové obvykle po příchodu potomka na svět nezřízeně slaví, ženy už mají na nějakou dobu útrum. U baby shower se sice divoký večírek zrovna neočekává, její úloha v podobě rozlučky se “svobodou” je ale jasná.

Nedílnými součástmi spršky jsou pak tématická výzdoba (balónky s nápisy It´s a boy/It´s a girl jsou nutností), občerstvení a v podstatě všechno, co může vypadat dobře na sociálních sítích. Pokud jde o muže, jejich účast na akci je považována přinejmenším ze kontroverzní. Mužští hosté by navíc asi jen těžko docenili zlatý hřeb programu: povídání o těhotenství, dávání k dobru historek z porodu, lamentování o náročnosti péče o dítě.

Nový trend si už mezi českými matkami rozhodně našel své zástupkyně, jak je ale v Česku zvykem, dostává se i pod palbu kritiky. Baby shower je pro mnohé příliš karnevalová a nevkusná, příliš materialistická, prostě “moc americká”. Pro ženu každopádně představuje dobrý způsob, jak ušetřit na výbavičce a před porodem si ještě vyhodit z kopýtka. Předtím než přijde ta skutečná studená “dětská sprcha”.