Trenér Licek: Obhájit titul? To by bylo velké překvapení

V květnu letěly ruce volejbalistů Brownhousu Kladno nahoru. Tým Jindřicha Licka se stal podruhé mistrem. Nyní je mužstvo výrazně pozměněné.

Před pěti měsíci přišel titul a hned po něm zklamání. I když bylo vlastně očekávané. Brownhouse nedokázal složit kauci, aby mohl hrát kladenský tým Champions League.

„Byli jsme na městě žádat o podporu. Bez odezvy. Zároveň ale musím říci, že nás magistrát ocenil za titul. Pozvali nás do rady města a dostali jsme příspěvek. I když to byla jen taková náplast, protože to, co nám snížili z rozpočtu na sezonu, nám za titul vrátili,“ říká trenér Jindřich Licek. Přesto to podle něj od města bylo milé. „To na kraji to ani nezaregistrovali a neposlali ani korunu,“ podotýká kouč.

Tři mistři v kraji, z toho dva v Kladně

Přitom volejbalisté Kladna jsou kromě basketbalistů ČEZ Nymburk a hokejbalistů Alpiqu Kladno jediným kolektivním sportem ve Středočeském kraji, který mistrovský titul získal. „Jenže mezi námi a Nymburkem je propastný rozdíl ve finančních možnostech. Kdybych měl v rozpočtu pětapadesát milionů korun jako Nymburk, tak hrajeme semifinále Champions League,“ poznamenává smutně Licek.

Ligu mistrů by ale Kladenští na domácí palubovce hrát nemohli. Sportovní hala stále neodpovídá výškovým parametrům pro evropskou soutěž. Ani po téměř šesti letech působení týmu v nejvyšší volejbalové soutěži a dvou titulech mistra ligy. Po zisku toho prvního hrál v roce 2006 Ligu mistrů v Nymburku.

„Jesliže hráči říkají, že jim nízký strop vadí a jejich vedení říká opak, my s tím nic neuděláme,“ podotýká mluvčí magistrátu Vilém Frček.

Jeho názor Jindřicha Licka překvapil. „Mě se na to nikdo z radnice neptal. Nepamatuji si, že bychom se o tom, že nám, vedení klubu, nízký strop nevadí, bavili. Je to nedůstojné prostředí pro extraligu, natož pro jejího mistra. Hala je historický unikát a ostuda Kladna,“ říká trenér.

Volejbalové ztráty a nálezy

Jaké jsou sportovní ztráty a nálezy v kladenském týmu? Odešli čtyři hráči základní sestavy. Nejlepší český nahrávač Braňo Skladaný zamířil do německého Unterhachingu, univerzál Jan Svoboda do Innsbrucku v Rakousku, smečař Karel Linz bude nastupovat za francouzský Nantes a blokař Vladimír Sobotka za Ostravu.

„Tyhle čtyři odchody jdou hodně citelné. Kdybychom měli větší finanční možnosti, pustil bych jen dva hráče,“ vysvětluje Licek.
Nebylo ale snadné udržet vedle sebe tři kvalitní blokaře, a to Borka Fokta, Martina Šrámka a Sobotku.

Jeden z nich musel začínat na lavičce.
„Všichni samozřejmě chtěli hrát a výkonnostně na tom byli podobně. Sobotka byl prodejný a odešel do Ostravy. Ale příští rok je možný jeho návrat. Jsme na tom dohodnutí,“ říká Licek.

Z mistrovského týmu tak zůstali kapitán Fokt, Jan Barák, Šrámek, Petr Minařík, Lukáš Diviš, Martin Böhm. Kladno samozřejmě pátralo po náhradách opor. Jenže – kupte si za sto tisíc porsche…
Laso svištělo za univerzálem Jakubem Rybníčkem do Nantes. „Jednali jsme s ním, ale zatím zůstává ve Francii. Jeho návrat je však pravděpodobný a myslím si, že to nebude tak dlouho trvat,“ uvažuje Licek.

Do týmu tak přišli především talentovaní hráči. Z Brna Jindřich Hovorka, z ČZU Praha Radek Svoboda. Oba smečaři. Svoboda je zřejmě schopný nahradit Linze. Na blok Jakub Musil a z hostování se vrátil Jan Břicháček. Největší díra ale zůstala po univerzálu Janu Svobodovi.

„Budeme hrát prostředek tabulky“

Pátrání po „účku“ je ale v českých podmínkách složitější, než hledání filmového vojína Ryana ve válečné Normandii. Do týmu nakonec přišel Slovák Július Šabo, který působil v Itálii a loni v Indonésii.

„Byl na bloku, role univerzála je pro něj výzvou. Hrát asi bude, ale pro mě je to stále s otazníkem. Není to úplně podle mých představ,“ přiznává trenér Licek.
Zamýšlí se také nad tím, kam mistr zamíří a zda obhájí titul. „Neříkám, že se to nemůže stát, ale byla by to náhoda, velké překvapení. Spíš budeme hrát prostředek tabulky. Reálné by mohlo být semifinále, ovšem pokud se zadaří,“ vysvětluje kouč.

Mužstvo je podle něj zatím syrové, potřebuje si sednout. „V průběhu soutěže se ale budeme lepšit. Už to nebude tak, že bychom někoho porazili z podstaty. O vítězství budeme muset víc bojovat,“ říká trenér Licek.

Do rozšířeného play-off letos postoupí deset mužstev. Týmy na sedmém až desátém místě budou hrát předkolo vyřazovací soutěže. Extraligová sezona začíná 7. října utkáním Brownhouse Kladno - Benátky nad Jizerou v Hornické hale v šest hodin večer.