Tři kluby, tři ligy a Sáblík je zpět

Mensator-Sáblík. Dlouholetá dvojice Lukášů se znovu sešla v brance karlovarské Energie.

Necelý rok bez sebe vydrželi Lukáš Mensator a Lukáš Sáblík. Karlovy Vary před sezonou místo zkušené dvojky v brance přepustily jednomu z talentované dvojice Benda-Závorka, ale brzy zjistily, že je dobré mít v záloze zkušeného gólmana. Získaly sice Dušana Salfického, ale ten se musel vrátit do Pardubic. A tak se klubové vedení poohlédlo po známé tváři.

„Lukáš je zkušený brankář a takového momentálně potřebujeme. Navíc zná místní prostředí a jeho aklimatizace v týmu proběhne bez problémů,“ vysvětloval generální manažer Miroslav Vaněk, proč se Sáblík ani ne po roce vrací do Energie.

Zkušenost místo mládí

Odvolaný trenér Václav Baďouček i jeho pozdější nástupce Vladimír Kýhos o zkušenou dvojku hodně stáli, to dávali najevo už při vyjednávání o Salfickém. Jenže to nevyšlo.

„Dohoda mezi Ústím a Pardubicemi vznikla už v létě před sezonou. Východočeši uvolnili do Ústí nějaké hráče a dopředu počítali se službami Dušana Salfického pro závěr sezony. Do té dohody jsme se snažili vstoupit, ale Pardubice byly neúprosné,“ vysvětloval Vaněk, proč klub Salfického neudržel.

Nebýt příchodu Sáblíka, zůstali by Kýhosovi na posledních několik kol základní části za Mensatorem znovu Benda se Závorkou. V době, kdy se tak senzačně znovu rozchytal Mensator, by to mohlo být jedno. Pro mladou dvojici gólmanů je ale místo vysedávání na extraligové lavičce lepší pravidelná zápasová zátěž v první lize. „Nastupují tam pravidelně, takže jsme se rozhodli ponechat je zatím na hostování,“ uznává také Vaněk. Energie má k ruce ještě další brankářský talent – Habala z juniorky. Také pro něj však platí co pro Bendu se Závorkou. „Výkony naší juniorky na něm stojí,“ dodává Vaněk.

Dobří holubi se vracejí

Sáblík je na roli dvojky zvyklý, vždyť za Mensatorem chytal stabilně od sezony 2006/2007. A že to pro něj tehdy byl pořádně perný ročník. Při zranění Mensatora odchytal čtyřiatřicet utkání a úspěšností zákroků přes čtyřiadevadesát procent výrazně přispěl k premiérovému postupu klubu do play-off. Ve stříbrné sezoně rok nato stál zase v brance při lednové sérii, která tým přiblížila čtvrtému místu po základní části, a za další rok už mohl v Karlových Varech konečně oslavit titul.

Nic podobného Sáblíka při nynější štaci v lázeňském městě nečeká. Postoupit do předkola play-off je i přes skvělé výkony v posledních kolech spíš utopie. Gólman si tak společně s dřívějšími parťáky nejspíš připomene tu předloňskou sezonu, ve které se klub v playout snažil vyhnout baráži.

„Alespoň bude o co hrát,“ neláme si s tím hlavu. V pětatřiceti letech vyzkoušel už ledacos, vždyť jen v poslední sezoně si zahrál tři různé soutěže navlečený do dresu tří různých týmů: Se Znojmem si krátce zachytal v rakouské EBEL lize, aby mu jeho agent a dřívější spoluhráč Josef Řezníček našel nový flek ve slovenském Zvolenu. Byl tam na záskok za zraněného Trenčína a po jeho uzdravení vyrazil na svou poslední štaci – do Karlových Varů. „Zatím tu mám smlouvu do konce sezony. Co bude dál, budu řešit až po ní,“ říká Sáblík.

„Dobří holubi se vracejí,“ okomentoval s úsměvem jeho návrat Lukáš Mensator. Bylo vidět, jak moc je rád, že se mu do kabiny vrátil dlouholetý parťák. „Poměrně dlouho jsme se neviděli, musíme si spolu sednout a všechno probrat. Dost věcí se změnilo, budeme si mít o čem povídat. Vždyť ještě neviděl ani mého druhého kluka,“ uzavřel Mensator.