Tropické tajfuny mohou podporovat zemětřesení

tajfun

tajfun

Tropická tornáda vyvolávající velké sesuvy půdy mohou přispívat ke vzniku zemětřesení. Uvolňují či přesouvají totiž tlaky, které pak povzbuzují pohyb tektonických desek. Napsala to agentura AFP s odvoláním na studii skupiny odborníků univerzity v Miami.

„Spouštěčem jsou období velmi silných dešťů. Vydatné deště vyvolávají tisíce sesuvů půdy a jsou tak příčinou významné eroze. To zbavuje zemský povrch zátěže hmotného materiálu, uvolňuje tak tlak a povzbuzuje pohyby tektonických desek. Snížení tlaku povoluje sevření v tektonických zlomech a podporuje tak vznik zemětřesení,“ tvrdí Shimon Wdowinski, specialista na geofyziku a mořskou geologii z miamské univerzity.

Wdowinski a jeho společníci porovnávali údaje o zemětřesení o síle šest a více stupňů, k nimž došlo na Haiti a na Tchaj-wanu v průběhu posledních 50 let. Zjistili, že tato zemětřesení měla tendenci vznikat do čtyř let po velmi vlhkých obdobích způsobených tropickými cyklony.

V poslední době dokonce přicházela tato zemětřesení mnohem rychleji. Například po tajfunu Morakot, který zasáhl Tchaj-wan v roce 2009, přišlo zemětřesení o síle 6,2 stupně ještě ve stejném roce a pak další o síle 6,4 v roce 2010. Zemětřesení o síle sedmi stupňů, které zasáhlo Haiti v roce 2010, předcházely dva uragány a dvě tropické bouře, které ničily ostrov 25 dní. Toto zemětřesení zabilo nejméně 220 tisíc z celkem devíti milionů obyvatel ostrova.

Hypotéza miamských vědců ale platí pouze pro hornaté oblasti, z nichž voda z přívalových dešťů může odnést zeminu a kamení dostatečně daleko od podzemních tektonických prasklin. Vědci nyní chtějí tyto fenomény studovat na Filipínách a v Japonsku, aby zjistili, zda lze stejné souvislosti vysledovat i tam.

Tým specialistů z miamské univerzity prezentoval ve čtvrtek své závěry na výročním zasedání americké geofyzikální společnosti v San Francisku.