Twitter armády USA napadli hackeři, zveřejnili data generálů

Účet Centcom napadený hackery

Účet Centcom napadený hackery Zdroj: Reprofoto Twitter

Účty Centrálního velení USA (Centcom) na sítích Twitter a YouTube napadli hackeři, kteří se hlásí k Islámskému státu. Na twitterovém účtu Centcom se objevily výhrůžky americkým vojákům a řada armádních dokumentů. Vedení Pentagonu útok potvrdilo, únik žádných citlivých informací ale prý nezaznamenalo.

„Američtí vojáci, přicházíme, hlídejte si záda,“ hlásal jeden ze vzkazů na twitteru Centcomu podepsaný jako ISIS, tedy Islámský stát v Iráku a Levantě. „IS je tady, jsme ve vašem počítači, na každé vojenské základně,“ zněl další vzkaz. Účet Centrálního velení je nyní mimo provoz.

Další tweety údajně obsahují data z vnitřní sítě amerického ministerstva obrany, například mapu Číny s vyznačením vojenských objektů. Podle agentury Reuters jde o tajné výzvědné snímky z průzkumných letů nad kontinentální Čínou. Další snímky údajně zobrazují vojenská zařízení v Severní Koreji.

Na napadeném twitterovém účtu se rovněž objevila jména, adresy a další osobní údaje amerických generálů. Podle Reuters jde o penzionované vojáky.

Velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku známé pod názvem Centrální velení nebo zkratkou Centcom zajišťuje bezpečnostní zájmy USA v oblasti Blízkého východu až po Střední Asii. V současné době koordinuje letecké útoky na síly Islámského státu v Iráku, angažovalo se ve válkách v Perském zálivu a v Afghánistánu.

Data byla veřejná nebo zastaralá

Americké úřady v komentáři k útoku hackerů vyzvaly novináře, aby rozlišovali mezi napadením veřejné sociální sítě a útokem na vnitřní armádní servery, k němuž nedošlo. Televize CBS uvedla, že mnohá data včetně adres vysokých důstojníků jsou veřejně dostupná, jiná značně zastaralá. Snímky vojenských zařízení Číny a KLDR údajně nepořídila armáda, ale Massachusettský technologický institut.

K útoku se přihlásila skupina CyberCaliphate, která počátkem měsíce napadla twitterové účty dvou amerických regionálních médií a televizní stanice v Marylandu. „Akce je ponižující, ale k ohrožení bezpečnosti a vyzrazení tajných informací nedošlo,“ řekl dnes novinářům nejmenovaný bezpečnostní analytik Pentagonu.

Prezident Obama dnes v projevu k pracovníkům Federální obchodní komise (FTC) prohlásil, že inovační technologie přinášejí spolu s výrazným civilizačním pokrokem i velká ohrožení zájmů USA. Šéf Bílého domu hodlá navrhnout zákon, který by ukládal společnostem napadeným hackery informovat do 30 dnů své klienty o tom, že jejich data se stala terčem útoku. Podobná federální legislativa zatím podle Obamy v USA chybí.