U poroty i dětí zvítězila Ukolébavka

Na přehlídce Dětská nota se nejvíce líbila písnička od Veroniky Andělové.

Celý minulý týden plnily děti sál ve Škoda Auto Muzeu, kde se uskutečnil šestatřicátý ročník přehlídky Dětská nota. Celkem jedenáctkrát na moře vyplula loď Gorgonzola s šedesáti námořníky, kteří hledali ostrov Harmonii. Pokaždé publiku představili deset nových písniček, které přihlásili jejich autoři.
Písně naživo zpívaly, tančily a pořad moderovaly děti ze sboru Paprsek. Letos jich bylo šedesát a většinou chodí na základní školu.

Zapojí i dětské publikum

Mezi písničkami se také volil parlament budoucí republiky Harmonie. Děti v hledišti tak plnily většinou hudební úkoly.
„Máme zkušenosti z minulých ročníků, že pokud se na děti jen valí písničky, ztratí pozornost,“ řekl sbormistr Paprsku i režisér a scenárista koncertů Milan Klipec.
Malí posluchači díky tomu bouřlivě fandili spolužákům. Atmosféra gradovala na závěr při volbě nejlepší písně, kdy pro svého favorita děti hlasovaly křikem i dupáním. Nejhlasitější odezva znamenala vítězství.
Nejlepší píseň ale vybírala i odborná porota. Ta už v únoru ze čtyřiapadesáti přihlášených songů zvolila desítku finálových písní, které nazkoušel Paprsek. Teď hodnotila podruhé.

Vyhrála Ukolébavka

Hlavní cenu si odnesla třiadvacetiletá skladatelka Veronika Andělová. Její pomalá píseň Ukolébavka vyhrála jak u odborné poroty, tak několikrát u publika. „Shodli jsme se jednoznačně,“ řekl předseda poroty Maxmilián Wittman.
„Letos je to pro mne nultý ročník. Myslela jsem, že děti zaujme spíš rychlejší písnička,“ divila se skladatelka.
„Pomalá písnička nevyhrává moc často,“ potvrdil i Klipec.

Chybí záznam v televizi

„Je úžasné, že tvůrci děti v hledišti berou jako partnera, nešišlají na ně, stejně jako osmdesátiminutovou produkci suverénně zvládnou děti na jevišti, aniž by jim dospělí stáli za zády,“ řekla třicetiletá Hana Kučerová, která letos na koncert přišla poprvé, ale určitě ne naposled.
„Je velký hřích, že záznam nevysílá Česká televize, aby písně slyšely děti v celé republice,“ konstatoval textař Ondřej Suchý, který se zúčastnil přehlídky již popáté. Letos se skladatelem Tomášem Perglem za písničku Ségra získali druhou cenu.
Podle Klipce se však písně k dětem dostanou, i když už není živý přenos jako v osmdesátých letech. „Zažil jsem, že je zpívali i na slovenském táboře,“ vzpomíná sbormistr.
Finálové písně vycházejí každý rok na CD i ve zpěvníku.