Uffo je Stavbou roku

Trutnovský polyfunkční stánek umění získal významné ocenění. Spolu s dalšími čtyřmi realizacemi se stal Stavbou roku 2011. Vítěze 19. ročníku prestižní soutěže vybrala odborná porota ze 42 přihlášených staveb.

Společenské centrum Uffo (autoři Radek Vopalecký a Luděk Štefek) je jedním z nejmodernějších kulturních prostorů v ČR. Díky svým neobvyklým technickým parametrům umožňuje pořádání širokého spektra kulturních akcí, především klasických i alternativních divadelních představení, koncertů, výstav, ale i plesů a dalších akcí.

#####Absence divadla

„Impulzem k výstavbě centra byl fakt, že Trutnovu dlouhodobě chyběla divadelní budova. Chtěli jsme však zároveň docílit toho, aby nový prostor umožňoval co nejširší využití pro kulturní, ale i společenské akce,“ uvedl trutnovský starosta Ivan Adamec, jenž byl hlavním iniciátorem aktivit vedoucích až k realizaci stavby. Generálním dodavatelem celé realizace se stala stavební společnost BAK. Výstavba začala v říjnu 2008 a dokončena byla o necelé dva roky později. Provoz byl zahájen na konci září 2010.

#####Pět v jednom

Uffo je unikátní především díky své jevištní a hledištní části navržené scénografem a divadelním architektem Miroslavem Melenou. Ta umožňuje pět základních variant uspořádání – divadelní kukátko, koncert, arénu, ples a kongres. „Inspiraci jsme hledali na různých místech republiky, významná byla v tomto směru návštěva českobudějovické Baziliky. V místě, na kterém se rovněž významnou měrou podepsal Miroslav Melena,“ uvedl Adamec s doplněním, že ocenění vnímá jako potvrzení správnosti volby vytvořit nový velkorysý a především funkční kulturní prostor.