Umění, které studí, láká do Beskyd

Vedle malebných staveb na Pustevnách v Beskydech se koná další ročník přehlídky ledových soch Sněhové království.

Maměnku, Libušín či chatu Šumná na beskydských Pustevnách po roce opět zkrášlí ledová díla výtvarníků. Už potřinácté přijedou na akci Sněhové království umělci z různých koutů Evropy, aby lidem připravili podívanou na sochy z obrovských sněhových válců a ledu. Hlavní program začíná v sobotu 15. ledna.
„Budeme pokračovat v tradici z loňska, týmy vytvoří osm soch ze sněhových válců a čtyři ledové,“ upřesnil organizátor přehlídky Miroslav Hrabal z Art centra Dagi v Rožnově pod Radhoštěm. Obrovské ledové bloky dopraví nákladní auta na Pustevny ve čtvrtek 13. ledna. Sněhové válce již organizátoři připravili předem. „Každý váží jedenáct tun, má tři metry na výšku a tři metry v průměru. Ledové sochy vzniknou z několika kvádrů, které si týmy k sobě slepí, jak se jim to podle tvaru a velikosti jejich díla hodí. Každý tým bude mít k dispozici kolem patnácti ledových bloků,“ dodal Hrabal.
Tisíce diváků Na přehlídku na Pustevnách jezdí každoročně tisíce diváků, Sněhové království již dávno překročilo hranice Zlínského kraje i České republiky. Vloni vidělo sochy téměř dvacet tisíc lidí. Mezi nimi i Ivana Záleská z Otrokovic.
„Nechyběli jsme zatím ani jednou, jezdili jsme, i když byly ještě děti malé. Dcera se ale s námi chystá zase, přestože jí už je devatenáct. Když vyjde počasí, je podívaná na práci sochařů a jejich výtvory opravdový zážitek. A navíc je tam vždycky vynikající svařené víno,“ tvrdí Záleská.
Pořadatel přehlídky Hrabal se před lety nechal inspirovat zkušenostmi ze zahraničí, kde podobné akce vždy doprovází velká show. „Nám stačí naše menší měřítko, ale letos můžeme diváky nalákat na dva umělecké týmy, které na Pustevny dorazí ze Spojených států amerických. Potkali jsme je v Coloradu a já věřím, že lidem ukáží opravdu kvalitní díla. Myslím, že za poslední léta jsme dokázali naši akci hodně pozvednout. Sněhové království už má parametry srovnatelné s podobnými akcemi ve světových střediskách jako je francouzské Valoire nebo americké Breckenrige,“ dodal Hrabal.
Sochaři budou na svých dílech pracovat až do neděle 19. ledna, akci doprovodí zábavný program, na němž nebude chybět taneční a hudební vystoupení nebo rozhovory s výtvarníky.

***

Sněhové království na Pustevnách * Za dvanáct ročníků přehlídky vytvořili umělci 120 soch. Na jejich tvorbě se podílelo více než sto profesionálních výtvarníků z pěti zemí. * Sochy vidělo více než 140 tisíc lidí. * Hlavní program začíná v sobotu 15. ledna v deset hodin dopoledne. * Výtvarníci začali s prací na sochách ve středu 12. ledna, skončí v neděli po poledni. * Slavnostní vyhlášení vítězů bude v neděli ve čtyři hodiny odpoledne. * Návštěvníci si mohou koupit občerstvení u stylového ledového baru. * Sochy budou na hřebeni, dokud neroztají.