Ústavní soud za týden rozhodne o změnách ve stavebním spoření

Ústavní soud (ÚS) příští týden definitivně rozhodne o návrhu ČSSD na zrušení změn ve stavebním spoření, které jako jedno z úsporných opatření prosadila vláda Petra Nečase (ODS). Na 27. dubna svolal soudce zpravodaj Pavel Rychetský veřejné vyhlášení nálezu. Terčem kritiky ČSSD je obsah novely a její údajná nepřípustná zpětná účinnost, ale také způsob přijetí. Sněmovna normu odsouhlasila ve stavu legislativní nouze.

Novela snížila státní podporu stavebního spoření z dosavadních 15 procent na deset procent z uspořené částky, a to s účinností od 1. ledna 2011 u všech smluv bez ohledu na datum jejich uzavření. Dále norma zavedla zvláštní padesátiprocentní sazbu daně z poskytnuté zálohy státní podpory. Podle ČSSD zákon zasahuje do vlastnického práva lidí tím, že zpětně ruší nároky vzniklé podle dosavadních zákonů a právoplatně uzavřených smluv o stavebním spoření. Změny se podle stížnosti týkají čtyř milionů lidí. „Zákonodárce zvolil nepřiměřené prostředky k prosazení veřejného zájmu na snížení deficitu státního rozpočtu, čímž nerespektoval spravedlivou rovnováhu mezi takovýmto zájmem a omezením základních práv jednotlivců,“ stojí ve stížnosti, kterou podepsalo 45 poslanců. Jedná za ně předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Vláda si od snížení státní podpory stavebního spoření slibovala úsporu asi šesti miliard korun jen za letošní rok. Příští rok by stát mohl uspořit 6,5 až 8,5 miliardy korun. Návrh na zrušení novely podali sociální demokraté loni v prosinci spolu s obdobnými návrhy směřujícími proti zrušení výplaty nemocenské v prvních třech dnech pracovní neschopnosti a proti škrtům v sociální oblasti. Termín rozhodnutí o takzvané karenční lhůtě ještě Ústavní soud nestanovil, řekla mluvčí soudu Jana Pelcová. Balíček škrtů v sociální oblasti zrušil Ústavní soud letos v březnu. Důvodem bylo zneužití stavu legislativní nouze. ÚS ale dal vládě šanci k novému prosazení balíčku procedurálně správným způsobem. Zrušení tak vstoupí v platnost až 1. ledna 2012. Vláda už balíček znovu předložila do Poslanecké sněmovny k novému projednání.