Ústecká zoo nabízí den v kůži ošetřovatele

Ústecká zoo nabízí zážitkové dárky. Krmení žiraf, slonů i tuleňů.

Je libo nakrmit slona, žirafu nebo tuleně? Návštěvníci ústecké zoo mají na výběr.

Zahrada totiž nabízí netradiční služby. Její návštěvníci si mohou zamluvit slony, žirafy nebo tuleně skoro na celý den. Lidé mají dvě možnosti. Buďto mohou zvířata jen krmit, což je zhruba tak na půl hodiny, nebo se o ně rovnou starat osm hodin v kuse a stát se tak jejich chovatelem.

Krmení, nebo péče?

Kdo si zvolí krmení vybraného zvířete, popovídá si s chovatelem, který zodpoví všechny otázky, a navíc si bude moct tuleně, žirafu nebo slona pohladit a dát jim nažrat. „Sloni ni si rádi smlsnou na nízkokalorických kuličkách a žirafy mají zase rády tvrdé pečivo,“ říká vedoucí oddělení propagace Věra Vrabcová. Nejrychleji má podle ní snědeno tuleň, tomu to netrvá ani půl hodiny.

Jak samotné krmení, tak i zážitkový den v kůži chovatele, nabídnou dost vzrušení dětem i dospělým. Na neobvyklý zážitek se těší Petr Turanský z ústecké Severní Terasy.

„Partnerka mi koupila k narozeninám krmení slonů. Už se těším, až je budu moct podrbat za ušima a dát jim něco na zub. Oba totiž slony milujeme a sbíráme ráme ve všech podobách, což sice moc okolí nechápe, ale je to tak, že někdo má rád psy a my zase slony,“ vysvětluje Turanský. Právě sloni, žirafy a tuleni jsou totiž jediné tři zvířecí druhy, se kterými se můžeme v ústecké zoo mazlit a starat se o ně.

„Je to z důvodu bezpečnosti,“ vysvětluje Vrabcová, která má zážitkové programy na starosti. „Naši sloni jsou kontaktní, žirafy a tuleni též. Vyloženě jsme vytipovali zvířata, která se nebojí.

Sloni se nebojí

Mnohá jiná jsou totiž natolik plachá, že by se nenechala ani nakrmit,“ přibližuje. Kratší krmení si zájemci mohou po domluvě vyzkoušet kdykoliv, kdežto pokud si návštěvník zaplatí zážitek nazvaný Chovatelem na jeden den, tak už je to trochu náročnější, jak fyzicky, tak i časově. A provést to jde pouze v pracovní dny. I když se to nezdá, je to celkem obsáhlý proces.

Musí si přivstat

„Pokud se klient chce stát chovatelem, musí počítat s tím, že nástup je už v půl osmé,“ upozorňuje Vrabcová a dodává, že je dotyčného třeba proškolit a poté jej zaměstnanci zoo zavedou na příslušný úsek buď do pavilonu slonů, nebo do exotária, kde stráví osm vzrušujících hodin.

Tady pak zvířatům kydá, krmí je a v případě slonů je bere i na vycházku. Stát se odborníkem přes zvířata je v ústecké zoologické zahradě hračka. Stačí si otevřít webovou stránku www.zoousti.cz. Tam je k dispozici formulář.

ZÁŽITKY V ZOO ÚSTÍ

• Krmení slonů, žiraf a tuleňů stojí 1500 korun.
• V ceně je zahrnut volný vstup do zoo pro jednu osobu a propagační materiály.
• Jeden den chovatelem v zoo vyjde na 5 tisíc korun.
• V ceně je volný vstup do zoo pro jednu osobu, oběd, tričko zoo, visačka se jménem, pamětní certifikát a dárkové předměty.
• Otevírací doba zoo je od dubna do konce října denně od 8.00 do 18.00
• Za vstupné zaplatí dospělí sto korun, děti polovic.