Uvidíme se v kině. Kajínek

Petr Jákl dokončil film o Jiřím Kajínkovi.

Marco Polo, hrabě Monte Christo a nepřítel Harryho Pottera vězeň z Azkabanu – to jsou v našich zeměpisných šířkách asi nejznámější filmoví vězni. Trumfnout by je ale brzy mohl Jiří Kajínek. Celovečerní film věnovaný jeho případu dokončil producent Petr Jákl.

Nejpopulárnější český vězeň, který by měl za dvojnásobnou nájemnou vraždu strávit zbytek života v karvinském kriminále, dokonce dostal od tvůrců filmu příležitost podílet se na scénáři. „Dodal jsem autorům mnoho informací a četl několik verzí scénáře, ke kterým jsem se vyjadřoval,“ uvedl exkluzivně pro Sedmičku Jiří Kajínek v dopise zaslaném přímo zpoza mříží. Nikoliv jako moták, ale běžnou poštou, což mu vězeňský řád umožňuje.

Stejně tak jako jednu návštěvu za dva týdny. Tuto vymoženost využíval při psaní scénáře Marek Dobeš, který za Kajínkem chodil několik let. „Je velice inteligentní, charismatický, zábavný, čistotný, nekuřák, abstinent a perfekcionista,“ vyjmenoval jeho charakterové vlastnosti. Kajínek doufá, že film vrhne na jeho případ nové světlo. „Mé odsouzení nebylo spravedlivé.

Každý, kdo film uvidí, musí zjistit, že se jednalo o justiční zločin,“ vzkazuje dříve notorický útěkář. V karvinské věznici se zvýšenou ostrahou prý ale seká latinu. Podle mluvčí Evy Loučkové patří Kajínek mezi nejpečlivější vězně. „Za vzornou kázeň i pořádek byl opakovaně odměněn,“ uvedla Loučková.