V Jihlavě bude babybox

Již v září bude zřejmě jihlavská nemocnice provozovat schránku na odložené děti. Po Pelhřimovu tak bude druhou v kraji.

„Babybox? Určitě bude,“ reagoval bez rozmyšlení nový šéf jihlavské nemocnice Josef Čekal. Dodal, že má dokonce přibližný termín, kdy by mohla být schránka na odložené děti v Jihlavě slavnostně otevřena.

„Hovořil jsem o tom s mým přítelem Ludvíkem Hessem, který projekt Babybox u nás založil a říkal, že má v kalendáři volné 19. září,“ prozradil Čekal. Ten je navíc v projektu osobně zainteresován.

„Pokud budou peníze, a já věřím, že ano, tak nebrání nic tomu, aby byl babybox v září otevřen,“ věří Hess. Podle něj je na zřízení vytápěné schránky třeba vhodné místo a asi čtvrt milionu korun.

Hess už jedná s bankou, která podpořila už dvanáct z pětadvaceti babyboxů v zemi. Na Vysočině ho má pouze nemocnice v Pelhřimově. Impulsem k jeho vzniku byl nález odloženého dítěte na záchodě nemocnice a v provozu je od prosince 2007.

„Je to pojistka pro nejhorší situaci. Naštěstí ještě nebyl potřeba. Chod schránky stojí ročně asi dvacet až třicet tisíc korun,“ prozradil vedoucí technického odboru nemocnice Tomáš Koubek.

Proti není ani hejtmanství. „Je to věc nemocnice, projektu Babybox a případných investorů. Otázkou ale je, jestli každé město v kraji musí mít takovouto schránku,“ uvedl hejtman kraje Jiří Běhounek.

Nadšeni však nejsou všichni. „Podle mého názoru je to špatná cesta. Pěstujeme si tím lidi, kteří nebudou mít žádnou odpovědnost,“ domnívá se ředitelka Dětského centra v Jihlavě Ivana Riglová.