V Liberci začala stavba vědeckého a zábavního centra za 400 milionů

V Liberci začala stavba nového Science Learning Centra, jež naváže od roku 2014 na tradici iQparku. Cílem projektu je popularizace, propagace a medializace vědy a techniky. Uvedla to obecně prospěšná společnost Labyrint Bohemia, která projekt připravila. Náklady přesáhnou 400 milionů korun.

Specifikem exponátů centra bude vysoká interaktivita spojená s hravými prvky, které umožňují zapojit širokou cílovou skupinu od mateřských škol až po seniory. Expozice Člověk a vesmír a planetárium nabídne pozorování simulovaného vesmíru v trojrozměrné technologii. Otevření centra je naplánováno na březen 2014. „Budova bude na pěti podlažích nabízet tematické expozice, například v expozici Gaia najdou návštěvníci simulátor průletu galaxií, planetární stezku, simulátor Velkého třesku, anebo třeba střídání ročních období“ přibližuje ředitel společnosti Pavel Coufal.

Centrum využije zchátralé budovy bývalé Desty, která projde celkovou rekonstrukcí. Projekt je podpořen z Operačního programu Věda a výzkum pro Inovace.