V Mošnově se ukáže těžkotonážní B-52

Výjimečný americký bombardér B-52 přistane po obědě na mezinárodním letišti Leoše Janáčka. O víkendu si jej prohlédnou návštěvníci letošních Dní NATO.

Legendární bombardér či stíhačka Hawker Hurricane, která před sedmdesáti lety bojovala o Velkou Británii, to jsou největší taháky jubilejních desátých Dní NATO v Mošnově. Na návštěvníky bude čekat neuvěřitelné množství letadel a vojenské, policejní i záchranářské techniky na jednom místě. Víkendové show předcházejí doprovodné akce. V ostravské Minikinokavárně se bude ve čtvrtek 16. září promítat dokument České televize Běž domů, Ivane o odsunu sovětských vojsk z Československa. V pátek si lidé mohou v Librexu popovídat s piloty zajímavých strojů.
To hlavní přijde o víkendu: dvoudenní přehlídka vojenských skvostů. „Je to bez nadsázky největší taková akce ve střední Evropě. Nabídne sedmdesát leteckých a stovku kolových a pásových strojů,“ zve do Mošnova Jaromír Krišica z tiskového oddělení Dní.
Představí se také vojáci americké jednotky EMAT cvičení pro krizové situace, jako je únik nebezpečných látek či použití chemických, jaderných a biologických zbraní.
Vstupné je zdarma, organizátoři čekají minimálně stotisícovou návštěvnost. „Bude záležet na počasí, určitě to bude nápor, je třeba se vybavit trpělivostí,” dodává Krišica.