Vandalové půjdou podruhé k soudu

Mladíky, kteří podle policie zničili v březnu na kateřinském hřbitově kolem sta náhrobků, čeká druhý soud. Poprvé je senát zprostil viny.

Rozčilení majitelé zničených hrobů na hřbitově v Kateřinkách se možná přece jen dočkají satisfakce. Původně opavský soud trojici údajných vandalů, kteří podle obžaloby na hřbitově napáchali škodu za statisíce, osvobodil.
„Zákon nedovoluje mladíky znovu obvinit z vandalství. V nejbližší době ale Okresní soud v Ostravě stanoví termín líčení, kdy trojice mladíků bude čelit obvinění z křivého svědectví,“ říká tiskový mluvčí Okresního státního zastupitelství Ostrava David Bartoš.
Petr Glotzmann, Jiří Pelant a Jakub Šíma se k činu nejprve přiznali, pak ale přiznání odvolali s tím, že na ně policisté vyvíjeli nepřiměřený nátlak. Zkoumání policejních inspektorů ale toto tvrzení nepotvrdilo. Právě kvůli tomu se mladíci ocitnou u soudu podruhé.
Lidé, kterým vandalové poničili hroby, však pro práci policie a soudů nemají pochopení. „Nechápu, jak je soud mohl propustit na základě špatně odvedené práce policie, aniž by policistům neudělil trest,“ zlobí se Roman Schreier, jeden z poškozených.
Rozčilený zůstává i přesto, že magistrát mezi nájemce zničených hrobů rozdělil čtyři sta tisíc korun. „To je sice výborné, že město i za naše peníze pomohlo při opravách škod, ale platit by za to měli podle mě viníci nebo policisté, kteří svou práci neudělali správně,“ míní Schreier. Podobný pohled na věc má i Daniela Králová, které vandalové poničili hrob jejích příbuzných. „Když někdo udělá takovou věc bezdůvodně, měl by padnout tvrdý trest. Doufám, že teď jim to tak jednoduše neprojde,“ říká Králová.