„Vařiči“ drog se bojí. Pracují v přírodě

Nejrozšířenější zakázanou drogou na Kladensku je marihuana následovaná pervitinem.

Lékárnici z kladenského obchodního domu Tesco poslal koncem března soud na čtyři roky do vězení a pět let nesmí vykonávat magisterskou funkci. Žena společně s kolegyní prodávala narkomanům stovky balení léku Modafen a Panadol Plus Grip pro výrobu pervitinu.
„Byl to jeden z nejsložitějších případů na dokazování. Přestože bylo veřejným tajemstvím, že lékárnice prodají komukoliv jakékoliv množství léků s pseudoefedrinem, sledovali jsme je pomocí kamer více než rok,“ říká kladenský kriminalista Josef Roule, který drogovou scénu v okrese mapuje už dvacet let.
Kauzu lékárnice hlídá dál. Žena se proti rozsudku odvolala, případ přebírá krajský soud. Druhá pracovnice lékárny mezitím zemřela.

Počet lidí, kteří berou drogy, na Kladensku podle kriminalisty roste. „Spotřeba je velká především u žen a dívek. I mě to zarazilo. Na prvním místě je marihuana, která má vysoký podíl THC, což je velmi nebezpečné. Následuje pervitin, heroin, extáze a LSD. „Kokain tady nejde, je drahý a málo účinný,“ poznamenává Roule.
Výroční zpráva Centra protidrogové prevence města Kladna za rok 2009 uvádí, že nejčastěji se na zdejší pracovníky obracejí klienti, kteří sami nebo v rodině mají problémy s alkoholem, marihuanou a pervitinem. Jejich počet ale není vyšší než loni.
Nejvíce se nyní objevují drogy v Unhošti, opakovaně ve Stochově, Tuchlovicích a Smečně. „Ročně objevíme dvanáct až patnáct varen a chytíme do pětatřiceti pachatelů,“ říká Roule. Výrobci pervitinu jsou stále ostražitější. Doma ho už téměř nevaří, většinou vyrazí do přírody. Jejich dopadení je tak většinou dílem náhody.

Nově proti drogám

1. listopadu vznikl při krajském ředitelství TOXI tým zaměřený na odhalování drogových deliktů

od 1. ledna funguje anonymní telefonní linka 974 861 717 a e-mailová adresa drogam.stop@seznam.cz