Vášeň k divadlu spojila výtvarníky

Divadlo, tanec, hudba, barvy. Náměty pěti umělců na výstavě v Táboře.

Inspirace divadlem. To je název výstavy, která se chystá v Divadle Oskara Nedbala. Pozvání jistebnického malíře Jana Kunovského přijali kolegové, které spojuje vášeň k divadlu, ať již výtvarná nebo taneční. Hostem je i londýnská primabalerína Daria Klimentová.

Tvorbu Kunovského znají místní z předchozích happeningů jako Královské kočky nebo Sirael. Jsou spojením výtvarného umění, tance a hudby. „Nehraju si ani na scénografa ani na kostyméra, to, co je mi vlastní, jsou obrazy. Právě do nich oblékám baletky, kreslím je přímo na tělo,“ říká Kunovský. Na výstavě budou k vidění klasické obrazy inspirované právě tancem a divadlem.

Současnou tvorbu představí umělecká maskérka Nevena Thielová. Její jméno je spojeno jak s Národním divadlem v Praze, tak s Českou televizí. Podílela se na filmech V erbu
lvice, Příběhy obyčejného šílenství nebo Jedna ruka netleská. V Táboře představí umělecká maskérka své oleje.

Obrazy Dany Flídrové mají romantický nádech. Redaktorka Národního divadla je autorkou libret a scénářů právě pro happeningy Jana Kunovského a první sólistku baletu Národního divadla Terezu Podařilovou.

Výraznou osobností výstavy je Daria Klimentová. Sama primabalerína londýnského Národního divadla tanec fotografuje. „Její snímky jsou dokonalé, neudělá chybu. Ví, kdy je pohyb přesně dotažený.
Figura musí být dokreslená, aby byla fotografie bez chyby. A tohle Daria vystihne,“ říká Kunovský. Čestným hostem je malíř Milan Med. Jeho kresby už léta vznikají nejen v baletních sálech Národního divadla.
Výstava začíná 2. června a potrvá do 25. června.