Vědci objevili nové antibakteriální proteiny
Ptakopysk je zvláštní tvor. Britského biologa George Shawa, který jej v roce 1799 objevil a jako první sestavil jeho vědecký popis, dokonce natolik vyvedl z míry, že v jednom ze svých prvních dopisů domů napsal: „V člověku vyvolává dojem, že byl někým podvodně sestaven.“ Zvířátko má kachní zobák, bobří ocas, čtyři tlapy a drápy s plovacími blánami, a dokonce jed.
Snáší vejce, ale je savcem. Proto biology fascinuje doposud. Loni například v jeho jedu odhalili látku, která by mohla likvidovat cukrovku. Už od roku 2010 také věděli, že ptakopysčí mateřské mléko má výjimečné antibakteriální vlastnosti, jen nebylo jasné, díky čemu. Až dosud.
Po sedmi letech detailního výzkumu a vzorkování výzkumníci z Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealthu z ptakopysčího mléka izolovali a replikovali dosud neviděnou silně zakroucenou proteinovou strukturu. Právě jí mléko vděčí za ony antibakteriální vlastnosti. Díky četným zakroucením jí proto začali přezdívat po dětské kudrnaté filmové hvězdě třicátých let „Shirley Templeová“.
Vědci odhadují, že speciální protein si ptakopysk vyvinul v souvislosti s netradiční metodou kojení svých mláďat. Ta totiž mateřské mléko nesají přímo z cecíku, ale slizují jej z jezírek na matčině břichu, kde jej ale mohou zamořit bakterie.
„To je ale zatím jen naše teorie,“ uvedla v časopisu Structural Biology Communications bioložka Janet Newmanová. Její výzkumný tým se nyní zaměří na další replikaci enzymu a jeho případné antibiotické využití.