Velká cena bude atraktivnější. Díky bojům o limity

*

V cílové rovince jsou organizátoři s přípravami na 50 . ročník Velké ceny Tábora. V sobotu 30. července bude ale souboj nejen s časem výhradně záležitostí atletů. Na dráze i v technických sektorech se představí fanouškům atletiky důvěrně známá a zajímavá jména. Jejich výkonnost však musí zaručeně strhnout pozornost každého, kdo sobotní odpoledne na stadion Míru zavítá.
Řadě závodníků totiž půjde o splnění limitu na mistrovství světa pořádaném v jihokorejském Daegu. Mítink je také součástí domácí extraligy, což je v součtu slušná záruka dramatických okamžiků. Samozřejmě ve stylu dál, rychleji a nejvýš. K tomu je nutné připočíst superlativy, které provází stadion Míru především od republikového šampionátu. Rychlost táborské dráhy vyzdvihoval například překážkář Petr Svoboda. Před třemi lety na ní zaběhl český rekord.
Možná právě proto je letos očekávaný přetlak u startovních bloků. Na 100 metrů jsou přihlášeni tři nejlepší sprinteři letošních domácích tabulek.
Z nich nejrychlejší čas drží Pavel Maslák. Při nedávném mistrovství Evropy do 23 let získal bronzovou medaili v běhu na 200 metrů. Na stovce ho letos zdobí mistrovský titul v čase 10,22 sekundy. Byť s nedovolenou podporou větru. Soupeřem mu má být český rekordman Jan Veleba. Mezi ženami také potvrdila účast sprinterka Kateřina Čechová. I ona určitě nezapomněla, že jeden z titulů domácí šampionky má z Tábora.
O reprezentaci v Daegu chtějí usilovat i další čeští atleti a atletky. Pokusí se o ni Romana Maláčová v tyči a Oldřiška Marešová ve výšce. Ve vrhu koulí musí limit potvrdit Antonín Žalský. Klid na duši může mít v tomto ohledu oštěpař Jakub Vadlejch. Letos už hodil 80,76 metru. Stejně jako on, si má formu před šampionátem vyzkoušet tyčkař Jan Kudlička. Po limitu však touží jeho kolega Michal Balner. V halové sezoně se přehoupl dokonce přes 570 centimetrů. Určitě má na to, aby se k takové výšce přiblížil i u Jordánu.
Hlavní program začíná slavnostním zahájením v 15.35. Jenže i před tím jsou disciplíny kvalitně obsazeny. Příkladem je trať 400 metrů překážek. Závod přinese mimo jiné možnost srovnání generací. Vedle čtyřiatřicetiletého držitele českého rekordu Jiřího Mužíka, který se opět dostává do formy, poběží Josef Prorok. Loňský účastník finále na mistrovství Evropy v Barceloně. I on je zatím těsně za limitem na světový šampionát. Dá se tedy předpokládat, že se o něj pokusí právě na táborské dráze. Konkurencí mu bude Japonec Takatoshi Abe s osobním rekordem 49,46 sekundy. Na startovní listině je na tom s letošním maximem ještě lépe Josef Robertson z exotické Jamajky. Disponuje časem 49,37 sekundy.
Dlaně diváků budou potřebovat i čtvrtkaři. Přihlášený je Mohamed Ashour Khvaja z Lybie s osobním rekordem 44,98 sekundy. Jeho start závisí na tom, jestli stihne získat vízum. Chce se totiž tři týdny před mistrovstvím světa připravovat v České republice.
Celkem organizátoři sečetli kolem třiceti zahraničních závodníků, kteří se do Tábora chystají. Těžký limit do Daegu tady chtějí splnit i japonští dálkaři. Mají skočeno lehce přes osm metrů. Potřebují však zdolat přesně 810 centimetrů. Ještě dál ve své kariéře doletěli přihlášení Roman Novotný a Štěpán Wagner.
Organizátoři narychlo přidali závod v trojskoku. Vyšli vstříc dalšímu Japonci. I Shinya Sogame využije táborský sektor k získání letenky do Jižní Koreje.
Tradiční součástí Velké ceny se stal Memoriál Ing. Jana Pána na 800 metrů. Tradicí by se v tomto závodě také dala označit účast Jozefa Pelikána ze Slovenska. Cílem hlavního favorita osmistovky je zdolání vlastního rekordu stadionu Míru. K tomu mu organizátoři hodlají pomoci. Svižné tempo má udávat halový mistr České republiky na 800 metrů a přední domácí mílař Vladimír Bartůněk.
Asi všem divákům i závodníkům ztuhne na závěr mítinku zátylek. Příčinou bude zhruba patnácti minutová show Martina Šonky. Pilot známý ze soutěže Red Bull Air Race totiž v oblacích ukáže své akrobatické umění.