Vojáka přemohl jen jeden silák

Hory svalů v „Hoře” a úspěch „domácího“ borce. Tenhle dojem si zapamatovali návštěvníci čtvrtého kola českého poháru amatérů-siláků – Strongman.

PPřestěhovat almaru, roztlačit fabii? Pro partu statných chlapů, kteří v KutnéHoře-Sedlci soutěžili o právo nosit titul „Strongman 2010“ nejspíš hračka. Vždyť před zraky půl tisícovky diváků tahali v zápřahu například kamion. A sklidili bouřlivý aplaus.

„Ohlasem přihlížejících jsme nadšení. I kvůli nim bychom rádi ze závodů v Kutné Hoře udělali tradici,“ uvedl organizátor akce Pavel Cháma.

Divácky atraktivní byla už úvodní disciplína, jíž byl již zmíněný „přesun“ tahače. Sedm a půl tuny vážící kolos závodníci tahali na popruzích na trase dlouhé dvacet metrů. A podmínky nebyly lehké. I přes klouzající povrch se však s úkolem vypořádali se ctí.
S manželkou z nákupu

„Dávej, dávej!“ burcovali se navzájem siláci při druhé disciplíně, když zvedali metrákovou ocelovou kládu. Hudební doprovod z reproduktorů (nejčastěji zněli Daniel Landa a Kabáti) dodával sílu borcům i při další zkoušce, při níž museli s dvěma kufry o celkové váze 270 kilogramů uběhnout čtyřicetimetrovou trať.

„Představte si, že jdete s manželkou z nákupu,“ snažil se závodníkům „odlehčit“ pár kilo moderátor programu Leoš Kubeš.
Při pohledu na další disciplínu, ve které se svalovci snažili co nejdéle udržet na plošině dva vozy Škoda Fabia, některé diváky až mrazilo. To už se začal prosazovat i jeden z favoritů, Pavel Zadražil z Nových Dvorů.

„Chci se udržet na bedně, teď přijde má silná disciplína,“ říkal takřka na domácí půdě soutěžící Zadražil po polovině závodu.

Ve čtvrté prověrce stála proti silákům čtyřsetkilogramová pneumatika, kterou se „strongmani“ snažili co nejvícekrát převrátit.

Dvaadvacetiletému Zadražilovi se to povedlo hned desetkrát, což byl druhý nejlepší výkon dne. Druhé místo patřilo vojákovi z povolání i po poslední disciplíně, v níž šlo o kombinaci techniky a hrubé síly.
„Mým cílem bylo skončit na stupních vítězů, takže jsem se stříbrem moc spokojený,“ říkal po závodě věčně dobře naložený Zadražil.

Jeho cílem je účast v klání profesionálních „strongmanů“. K tomu je však nutné vyhrát celý česko-slovenský pohár. Ten má zatím nejlépe „rozjetý“ vítěz sobotní soutěže Jiří Svozil.