Volných průmyslových prostor ve střední Evropě rychle ubývá

První pololetí letošního roku potvrdilo zájem firem o průmyslové prostory ve střední Evropě. Silná poptávka a jen minimální nová výstavba způsobily, že zájemci o pronájem mají velmi limitovaný výběr. Podíl nepronajatých ploch dnes ve střední Evropě (ČR, Maďarsko, Polsko a Slovensko) činí v průměru 11,8 procent. V některých lokalitách však klesá pod pět procent. Za zdravou míru se přitom považuje rozmezí mezi 10 až 12 procenty.

„Na dobře fungujícím trhu by takový nedostatek prostor motivoval developery k rychlému zahájení nové výstavby. Středoevropský trh však stále silně pociťuje restriktivní politiku bank a jejich velkou opatrnost vůči financování nových developerských projektů. To vede k pokřivení trhu – například Slovensko se svojí mírou nepronajatosti 2,5 procenta je naprostý unikát v celé Evropě,“ říká Ferdinand Hlobil, vedoucí středoevropského průmyslového týmu v Cushman & Wakefield.

Také v České republice je podíl volných ploch pod deseti procenty. Kromě růstu cen za pronájem to může ve vybraných lokalitách odrazovat nové výrobní a logistické společnosti od jejich záměru vstoupit na trh. „Ve všech středoevropských zemích kromě Maďarska nepronajatost od roku 2009 postupně klesala. Její snižování se dá očekávat i v příštích měsících. V rozvinutých ekonomikách by tento stav vyvolal zájem politiků a obcí o zlepšení podnikatelského prostředí. Jejich pomoc pak může zpětně vést k poklesu nezaměstnanosti v daném regionu, zajistí stavební a další zakázky pro místní firmy a přivede nové plátce daní,“ říká Ferdinand Hlobil.

Pokud jde o pronájmy, tak ze srovnání prvních pololetí let 2009 až 2011 vychází letošní první pololetí zdaleka nejsilnější – celkem se ve čtyřech středoevropských zemích pronajalo téměř 1,5 milionu metrů čtverečních moderních průmyslových ploch. Je to více než například pronájmy za celý rok 2005. Prvních šest měsíců letošního roku se také silně blíží výsledkům za celé roky 2006 a 2009. „Zvýšenou aktivitu nájemců táhnou především výrobní firmy, kterým se daří, speciálně v automobilovém průmyslu. I maloobchodní společnosti hledají větší efektivitu v logistice zásob, centralizují skladové prostory a stěhují se do moderních prostor, které lépe splňují jejich požadavky. Rovněž dochází k expanzi zásob a relokaci skladového hospodářství ze západní Evropy. Je to evidentní na polském trhu, který dokáže přilákat zahraniční investory a řetězce,“ říká Ferdinand Hlobil.

Preference investorů se z maloobchodního sektoru přesunuly v prvním pololetí směrem ke kancelářským projektům. Výrazně vzrostly take investice do průmyslových nemovitostí, a to ze 128 milionů euro na 511 milionů euro. Z velké části to bylo ovlivněno prodejem portfolio VGP. “Investiční aktivita ve střední Evropě nabrala v prvním pololetí 2011 spád. V České republice, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a Slovensku bylo proinvestováno téměř 2,1 miliardy eur a očekáváme, že do konce roku by mohl celkový objem investic dosáhnout 4,8 miliardy eur,” říká Charles Taylor, partner Cushman & Wakefield.