Vůz, který Škodu vrátil do světa motorsportu. Podívejte se na předchůdce Octavie RS

Škoda Octavia Touring Sport

Škoda Octavia Touring Sport Zdroj: Škoda Auto

Škoda Octavia Touring Sport
Škoda Octavia Touring Sport
Škoda Octavia Touring Sport
Škoda Octavia Touring Sport
Škoda Octavia Touring Sport
17
Fotogalerie

Škoda připomíná zajímavý příběh jednoho pozoruhodného závodního vozu. I když je dnes trochu pozapomenut, pro vztah české automobilky k motorsportu má významnou roli.

To auto se jmenuje Octavia Touring Sport (TS). A důležité je hlavně proto, že se díky němu značka znovu výrazněji prosadila ve světě závodění. Mladoboleslavská firma o tomto automobilu dokonce mluví jako předchůdci dnešní Octavie RS. 

Octavia TS se zrodila v roce 1960, tedy do doby, v níž po tuhých 50. letech docházelo k opatrnému československému otevírání se světu. Škoda se toho rozhodla využít a rozhodla se, že k propagaci svých modelů využije po delší době opět sportovní úspěchy. Tak vznikl plán na posílání škodovek na slavné zahraniční soutěže.

Zejména dlouhé rallyové maratony přitom podnik považoval za ideální zatěžkávací zkoušky techniky. Účast v rallye navíc nebyla tak finančně náročná jako v pozdějších dobách, takže mnoho týmů si upravovalo soutěžní vozy samo. Stačilo mít základ – a Škoda měla sérivou Octavii TS.

Octavia TS existovala postupně ve dvou objemových, a tedy i výkonových variantách. Původní s motorem o objemu 1089 cm3 byla oproti základní verzi modelu osazena dvěma spádovými karburátory Jikov 32 SOPb. Pohonná jednotka dostala nové sací potrubí a kompresní poměr se díky deflektorům na pístech zvětšil na 8,4:1. Takto upravený agregát generoval výkon 50 koní při 5500 min-1 a točivý moment 74,5 Nm při 3500 min-1.

Celý článek najdete zde >>>