Vyměňte svíčkovou za fajitas nebo spaghetti alla bolognese

Italská, orientální, mexická nebo indická. Kuchyně cizích zemí najdete přímo v Pardubicích.

Kdo má chuť na pravou italskou kuchyni nebo turecký kebab, nemusí si kvůli tomu koupit letenku. V Pardubicích je několik restaurací, kde se rozhodli vařit tradiční jídla z jiných zemí ze správných přísad a podle originálních receptů.

Zdravá Itálie

I Češi už dávno poznali, že italská kuchyně není pouze pizza a špagety. „Italská kuchyně je zdravá a vyvážená,“ říká Ivana Bahníková z restaurace Luna Rossa, která se zaměřila na kuchyň z oblasti Neapole. Právě odtamtud pochází kuchař Pepe. Rozhodl se, že bude v Pardubicích vařit podle receptů své babičky.
„Jsou to jednoduchá jídla z čerstvých ingrediencí. Ryby, dary moře, těstoviny. Vařím podle svých zásad, ze kterých nikdy neslevuji. Používám stále stejné postupy a pravé přísady,“ vysvětluje Pepe. Lidé tu mohou ochutnat rizota, sépie, krevety nebo carpaccio z chobotnice.
„Kdo to ochutnal, ten se k nám stále vrací,“ říká Bahníková. Většina surovin se dá sehnat přímo v České republice, pro něco se musí zajet až do Itálie. To redaktorům Sedmičky potvrdil v další pardubické italské restauraci Silvano. Ani tam nechtějí dělat žádné kompromisy.
„Mým snem je vařit z čerstvých rajčat, která se pěstují od Neapole směrem dolů na jih. Ta jsou nejlepší,“ usmívá se další rodilý Ital Silvano Dellai.

Pálivé Mexiko

Jako kuchař projezdil celé Mexiko. Tam, kde se zastavil na jídlo, skončil v kuchyni. Mexičané mu nejen ukázali všechny postupy, ale pustili ho přímo k hrncům. „Vaříme v Pardubicích mexická jídla devátým rokem a lidi chodí,“ říká majitel restaurace La Cabaña Miloš Panocha. „Když jsme začínali s restaurací, měli jsme rok jako dozor v kuchyni Mexičana,“ vzpomíná Panocha. Zákazníkům nabízí taková jídla, která vyhovují českým chuťovým pohárkům.
„Třeba kukuřičnou placku si dáte jednou dvakrát, ale potřetí se vám už do ní nechce. Proto máme pšeničné. Pokrmy doporučujeme podle toho, jestli sem chodí lidé pravidelně, nebo jsou tu poprvé. Musíte si na tu chuť zvyknout postupně,“ upozorňuje Panocha.
A jak je to s pověstnou mexickou pálivostí? Kuchaři se rozhodně nedrží originálního receptu. Málokdo by takový stupeň ostrosti snesl. „Přesto nám tu jeden pán už omdlel. A když si dá někdo něco hodně pálivého, slzí z toho celá restaurace,“ dodává Miloš Panocha.

Tajemný Orient

Restaurace Ganga vsadila na indickou kuchyni. Kuřecí vindaloo, pečené jehněčí nebo thali vaří Nepálci Rajendra Rayamajhi a Krishna Khatri. „Krishna vařil pět let v Dillí a já jsem se práci v kuchyni naučil v Nepálu. Vaříme z indických surovin a podle tradičních receptů,“ říká Rajendra. Indické speciality lidé najdou i v nově otevřené restauraci Latifa. Ta kombinuje orientální pokrmy s klasikou českých jídelníčků. „Inspirovali jsme se v Polsku, kde je síť takových restaurací velmi rozšířená a populární. Právě tam se zaučovali i naši kuchaři,“ uvádí Martin Bulíček. Pravý turecký kebab mají v malém stánku naproti vlakovému nádraží. Provozuje ho Syřan Ziwer Tomi. „Maso i chleba dovážíme z Německa. Pravé suroviny v Česku nejsou. Všechno je tak, jak má být. Nechci tradiční recept nějak přizpůsobovat, třeba, že bych místo hovězího použil kuřecí,“ vysvětluje Tomi.

Rozmanitá Asie

Na síť asijských občerstvení a restaurací si lidé zvykli už dávno. Jejich kvalita ovšem hodně kolísá. Podle testu Sedmičky je v Pardubicích nejoblíbenější restaurace U Bílého Koníčka na Pernštýnském náměstí. Pokud ovšem dostanete chuť na slovenskou, tureckou nebo japonskou kuchyni, musíte vyrazit až do dvacet kilometrů vzádleného Hradce Králové.