Výprava dorazila do Pákistánu

Expedice Double Gasherbrum má zatím hladký průběh. Všichni její členové jsou už v Pákistánu.

Všichni členové Expedice Double Gasherbrum dorazili dnes nad ránem do hotelu Noname XXY.
„Bořik se samopalem na rameni a 35°C nám nenápadně připomněl, že se nacházíme v Pákistánu, srdci Asie, kde je horko a občas něco bouchne. Snad tady nikdo poblíž nic neodpálí a hned po povinném brífingu zmizíme pryč do Skardu,“ doufá předseda Horolezeckého oddílu Frýdek-Místek Libor Uher, který se na internet dostal díky hotelové síti.
Cesta se dvěma přestupy na letištích v Curychu a Doha probíhala bez větších komplikací. „Handrkování se u odbavení o tom, že máme nadváhu nás celkem urazilo,“ usmívá se Uher.
Horolezcům tedy nezbylo nic jiného než část věcí ze sudu Radka Jaroše nabalit do kapes. „Každý z nás se snažil narvat do kapes co nejvíce Jesenek a všeho co převažovalo Radkův sud. Jediná kapsa nezůstala prázdná. Já jsem byl ověšen jako vánoční stromek foťákama, kamerama, notebookama, anténama a když jsem si pak po chvíli sedl na židli, zapomněl jsem, že mám v kapse zubní pastu od Bruknera a ucítil jsem vůni čerstvě umytých úst ,“ utahuje si ze sebe frýdecko-místecký rodák.
Ještě v Curychu výpravě málem neprošel rentgenem batoh s cihlou sýru. „V tu chvíli byl smažák v BC vážně ohrožen! Naštěstí máme Martina Havlenu, tiskového mluvčího expedice a skvělého tlumočníka. Někdy si připadám, že on mluví anglicky lépe než já česky,“ uznale pokyvuje hlavou Uher.