Výprava zápolí s počasím a novými sousedy

Expedice má za sebou náročný sestup do Base Campu, ve kterém ji přibyli noví sousedé.

Expedice Double Gasherbrum se vrátila z jedné z nejtěžších a hlavně nejnepříjemnějších vynášek.
„Tak jsme došli do BC. Všichni jsme OK. Sestup byl zdlouhavý. Doprovázeli jsme kluky, kteří si to v těch prudkých pasážích opravdu užívali. Navíc jsme měli na zadech tu televizní techniku, takže sestup se protáhl do odpoledních hodin, a to nebylo dobré. Po 12 hodině už je ledovec extrémně nebezpečný a každý druhý krok se člověk propadává po pas do sněhu nebo do trhliny, kterých je najednou všude kolem spousta. Takovou chybu už neuděláme, že bychom sestupovali po ledovci v odpoledních hodinách. Je to o hubu. Dnešní sestup trval skoro devět hodin a bylo třeba i brodit dvě nově vzniklé říčky, které tam doposud nebyly. Teď budeme mít asi pár dní volno, protože si musíme odpočinout a počkat na novou etapu dobrého počasí,“ informuje o dění pod Gasherbrumy Libor Uher.
Po sestupu do základního tábora se navíc čeští horolezci museli smířit s tím, že se hned vedle nich zabydlela nová korejská expedice.
„Jsme hodně naštvaní. Ztratili jsme veškeré soukromí, protože si postavili stan hned vedle mého. Rozhodně to budeme ještě řešit. Klasický teritoriální konflikt,“ popisuje rozladěný Uher.
Druhá vynáška nedopadla podle představ horolezců.
„Chtěli jsme dojít do 7000 metrů a postavit C3, ale místo toho jsme ani nedošli do naší C2 a museli spát nouzově o 100 metrů níže. Takové jsou hory. Navíc Miska se podíval na dno trhliny. Byl to hodně hnusný zážitek s dobrým koncem. Pak jsme absolvovali dvě noci pod jedním spacákem, protože jsme se nemohli dostat do našich stanů,“ kroutí hlavou devětatřicetiletý předseda Horolezeckého oddílu Frýdek-Místek.
Sedmička je s výpravou stále ve spojení. Čtenáře bude o počínání horolezců i nadále informovat prostřednictvím svého webu.