VÝROČÍ: Václav Klaus na veletrhu Invex před 20 lety poprvé nakoupil přes internet

Momentka z Invexu 2007. Předposledního ročníku této známé akce.

Momentka z Invexu 2007. Předposledního ročníku této známé akce. Zdroj: Via zive.cz

Momentka z Invexu 2007. Předposledního ročníku této známé akce.
2
Fotogalerie

V Brně se před dvaceti lety odehrála významná událost. Tehdejší předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus slavnostně zahájil veletrh výpočetní techniky Invex a při té příležitosti učinil svůj první nákup na internetu. Stalo se tak 10. října 2000 a nákup proběhl v tehdy nejznámějším českém internetovém obchodě Vltava.cz.

Z dnešního pohledu úsměvná zpráva byla ve své době opravdu významná. Dnešní optikou jde o reminiscenci na dobu dávno minulou. Invex skončil v roce 2008. Veletrhy o výpočetní technice se přesunuly do online světa. E-shop Vltava neexistuje rovněž.

Rok 2000 a tehdejší ročník Invexu byl zajímavý i v jiné věci. Právě na Invexu 2000 Václav Klaus rovněž spustil svou webovou stránku na adrese Klaus.cz. Ta na rozdíl od Invexu a Vltavy dále běží. Zda exprezident tak jako v roce 2000 nakupuje na internetu, to nevíme. 

Pojďme ale ještě zavzpomínat směrem k veletrhu. Brněnský počítačový veletrh Invex byl v roce 2000 na vrcholu své slávy. Jednalo se o jeho 10. ročník a návštěvnost za tři dny výstavy se vyšplhala na rekordních 78 tisíc návštěvníků. Mezi vystavovateli byly firmy jako AMD, Microsoft, Canon, Hewlett Packard, Compaq, Toshiba a další světově významní výrobci výpočetní techniky či softwaru.

Další články ze světa technologií najdete na stránkách zive.cz >>>