Vyženou alkohol z mozku

Plzeňští psychiatři mají unikátní metodu léčby závislosti na alkoholu.

Dát si skleničku, nedat si skleničku? To jsou otázky, se kterými se ve svých hlavách „perou“ všichni alkoholici. A co se závislým v hlavách honí, mohou lékaři jen odhadovat. Lékaři z psychiatrické kliniky plzeňské Fakultní nemocnice tipovat nemusejí. Pomáhá jim moderní technika. Díky počítačovému snímkování mozku vidí alkoholikovi přímo do hlavy a zjistí, jak velkou má na alkohol chuť. Před i po léčbě. Unikátní metodu léčby vymysleli v Plzni a používají ji jako jediní v republice.

Nabrali dvanáct pacientů, „přečetli“ si jejich myšlenky a sedm týdnů se jim ty alkoholové snažili z hlavy vypudit. Potom stejným způsobem zjistili, jak je jejich léčba úspěšná. „I když se mluvilo otevřeně alkoholu, moje chuť nebyla podle počítače tak velká jako na začátku,“ říká dvaačtyřicetiletý Jindřich Karpíšek, který léčbu úspěšně dokončil. Výsledky lékaři zveřejní až v roce 2010.

Snímky ukážou, jestli v mozku pacienta došlo ke změně a drahá odvykací kúra může skončit. Do běžného života už nebude propuštěn člověk, který závislosti může znovu lehce propadnout.