Z Poruby do Velké Polomi nově

Nejčerstvější ostravskou cyklostezkou, která ještě není tak úplně dodělaná, se dá dojet z Poruby přes Krásné Pole do Velké Polomi. Začít lze u Domu sester po novém úseku pro cyklisty až k zastávce Pod Nemocnicí. Odtud ke známé restauraci Myslivna.

Už tam na žiznivé čeká alkoholické i nealkoholické čepované pivo. Hladoví si mohou vychutnat například tvarůžky za čtyřicet korun, či o pět korun levnější utopence. Od Myslivny je nutné držet se zelené turistické značky směr Vřesina. V Porubě totiž ještě cyklistické ukazatele k nové stezce chybí. Podle sdělení místní radnice mají být hotovy do 15. září. Proto je třeba mít se na pozoru, nezajet až do Vřesiny, ale zavčas odbočit na lesní stezce doprava. Prakticky v okamžiku, kdy se začnou objevovat střechy vřesinských domů. Že cyklista trefil, zjistí až podle tradičních žlutých ukazatelů Poruba - Velká Polom v lese. Odtud už následuje luxus.

Cesta do Krásného Pole je lemována alejí mladých stromů, nechybí dřevěná lavička, ze které se lze kochat pohledem na Beskydy a dominantní Lysou horu. Následuje vjezd do Krásného Pole. Tam jízda pokračuje kolem nově dostavovaných velkých vil, kdy člověka nutně napadne myšlenka, zda všechny ty zprávy o krizi v novinách nejsou jednou velikou lží.

Žluté ukazatele s pojmenováním cesty - písmenem W - vedou spolehlivě cyklisty okrajovými částmi tohoto venkovského obvodu až k restauraci U Josefa. Místní nad pivem zde vedou klasické řeči o tom, jak dobře schne seno a jak naopak špatně hoří laciné svíčky z Polska. Ty totiž nikdy nedohoří až do konce. Z Krásného Pole cesta sjíždí k novému Mariánskému zastavení. Na něj se místní složili ve sbírce. Následuje stoupání do Velké Polomi. Kdo je překoná, uvidí bílý kříž a něm jednoznačné přání: Ježíši ukřižovaný, smiluj se nad námi. Velká Polom je odsud už jen co by kamenem dohodil. /kgn/