Zahrádkáři bojují o kolonii

Desítka zahrádkářů ve Staré Roli má opustit pozemek města. Smlouvu nemají, vyklidit kolonii ale nechtějí.

Je podzim a na zahrádku devětašedesátileté Janiny Pakancové z Karlových Varů se snáší žluté listí. Svých pár metrů čtverečních, které letos osázela mladými stromky, má pod stoletými duby.
Než na pozemku za tratí začali s manželem chovat poštovní holuby, museli na počátku osmdesátých let minulého století zapomenutý pozemek nejprve vyklidit. Tenkrát tam totiž strašilo smetiště, kam se vyvážely střepy z porcelánky. Dnes tudy vede přes trať zkratka ze Staré Role na koupaliště Rolava. Kolem cesty jsou z obou stran oplocené zahrádky, až na výjimky udržované. Zahrádka paní Pakancové patří už třicet let k těm udržovaným. Otázkou je, jak dlouho ještě?

Kus života

„Je to kus mého života. Mám tady zděnou chatku, ale sama ji teď nezbourám. A peníze pro někoho, kdo by mi s tím pomohl, nemám. A co moji holubi? Jsou poštovní, ale nikdo z holubářů, kterým jsem volala, je nechce. Všichni mají dost těch svých. To je mám zabít? Vůbec nevím, co si počít,“ krčila Janina Pakancová rameny poté, co se seznámila s výzvou magistrátu. Podle nařízení města mají všichni uživatelé tento obecní pozemek ve Staré Roli co nejdříve vyklidit. Město nevlastní parcelu za tratí dlouho. Získalo ji před necelými dvěma roky jako přídělový majetek. Do té doby pozemek patřil státu, spravoval ho Pozemkový fond. „Po převedení jsme zjistili, že je užíván bez právního důvodu. Proto teď usilujeme o nápravu,“ vysvětlil mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.
Zahrádkáři ale tvrdí, že o totéž usilují sami už dlouhou dobu. „Je pravda, že k pozemku nemáme žádný smluvní vztah. My jsme ale v minulosti už dvakrát žádali, aby nám stát pozemky pronajal nebo prodal. A o to samé jsme docela nedávno požádali také město,“ tvrdí další z nich. Kousek od jeho chatky se krmí slepice. Patří Josefu Flekovi, který je v původně chovatelské kolonii má už od roku 1982. On sám žádal o odkoupení své části v kolonii dokonce již třikrát. „Naposled mi úředníci řekli, že mi pozemek, na kterém jsou zahrádky, prodají celý. Ať jim prý předložím podnikatelský záměr. Prosím vás, jaký podnikatelský záměr? Vždyť tady chováme drobné zvířectvo,“ uvedl Flek, který stále doufá, že se s městem domluví.

Ustoupí parku?

Zahrádkáři i chovatelé v malé kolonii za tratí hovoří o tom, že je nedávná výzva magistrátu k vyklizení pozemku zaskočila. Pět z nich proto podepsalo dopis, ve kterém vysvětlují, proč na pozemcích chtějí zůstat. „Za ty dlouhé roky si každý z nás utvořil k pozemku vztah a ten se stal součástí jeho života. Žádáme vás, abyste znovu posoudili možnost pronajmutí pozemků,“ napsali na Moskevskou. Magistrát ústy svého mluvčího Sedmičce potvrdil, že o zájmu některých zahrádkářů na odkoupení nebo pronajmutí části pozemku ví. A podle Kopála se jimi zabývá. „Výsledek ale v tuto chvíli neodhadnu,“ uvedl s tím, že hlavním zájmem města je pozemek právně vypořádat a ošetřit tamní zeleň. Tu většinou tvoří více než stoleté duby.
„Slyšeli jsme, že město tady chce park. To ale asi nebude šťastné řešení. Z jedné strany je autoservis, z další zahrádky a ze třetí rodinné domky. Bojíme se, že park by vzhledem k poloze pozemku brzy přestal plnit funkci, kterou si asi město představuje,“ říká Josef Flek. Podle Jana Kopála však město zatím nemá s parcelou žádný konkrétní záměr.