Zavedl jsem řád, tvrdí manažer soudu

Bývalí manažeři České zdravotní, kteří řídili Karlovarskou krajskou nemocnici, stojí před soudem. Zpovídají se z jejího tunelování.

Dva a půl milionu. To je podle státní zástupkyně rozdíl, o který se bývalí manažeři Karlovarské krajské nemocnice obohatili při nákupu zdravotnického materiálu. „Důležité pro mě bylo, že nám pojišťovna uhradí to, co vykazujeme. Přesně v tomto duchu jsme zboží objednávali od firmy Johnson & Johnson,“ bránil se před Okresním soudem v Karlových Varech bývalý předseda představenstva Karlovarské krajské nemocnice David Hanzl.
Společně s tehdejším finančním ředitelem Vladimírem Keřkou jej státní zástupkyně Dana Woydichová viní z tunelování nemocnice, která pod jejich vedením skončila roku 2007 v rekordní ztrátě 121 milionů korun. Podle obžaloby měli muži nakupovat předražený materiál od společnosti Zdravotní distribuční, který putoval na karlovarské kardiocentrum. Koupit jej podle státní zástupkyně mohli levněji.
„Elektronickou objednávku na zdravotnický materiál sepisoval vedoucí lékař Paďour, který ji následně posílal vedení. Já jsem to akceptoval, protože jsem byl nejvyšším představitelem Karlovarské krajské nemocnice,“ řekl Hanzl s tím, že lékař rozuměl zboží lépe než on. Podle něj nikdo neodhadl, kolik materiálu kardiologické oddělení spotřebuje, protože fungovalo teprve od roku 2005. Důležité pro něj bylo, aby doktoři dostali to, co opravdu potřebovali. Společnost Johnson & Johnson prý měla podmínku, že Karlovarské krajské nemocnici po předchozí špatné zkušenosti dodá materiál pouze přes společnost Zdravotní distribuční. Tím ovšem cena zboží vzrostla o dva a půl milionu korun. Státní zástupkyně nyní po bývalých manažerech požaduje, aby ji rovným dílem zaplatili.
„Všechno bylo v rámci běžných norem a jednání. Zdravotní pojišťovna peníze kontroluje, a pokud by narazila na nějaké nesrovnalosti, nikdy by je nemocnici neproplatila,“ argumentoval před soudem Hanzl, který měl potíže vybavit si některá jména zástupců tehdejších obchodních partnerů. Problém mu dělalo také jméno bývalé sekretářky. Podle právního zástupce Karlovarské krajské nemocnice Roberta Bezděka však pojišťovna peníze zpětně chtít může. „Má nárok na to, aby se jí proplacené peníze vrátily. Zatím ho ale neuplatnila,“ řekl. David Hanzl si ovšem stojí za svým. Tvrdí, že nemocnici pozvedl. „Neakceptuji to, že jsme způsobili škodu. Když jsem do nemocnice nastoupil, zjistil jsem, že běží bez jakýchkoli regulí,“ bránil se. Podle něj měla smlouvu pouze s jedním dodavatelem, kterou se mu podařilo vypovědět a nastolit standardní podmínky.
Českou zdravotní najal na řízení nemocnice kraj. Díky tomu se do jejího čela dostali manažeři Hanzl a Keřka, proti jejichž vedení v roce 2007 protestovali zaměstnanci nemocnice i odbory. Kvůli obrovské finanční ztrátě nemocnice si kraj nechal vypracovat audit, který odhalil například nákupy předraženého materiálu či porušování zákona o zadávání státních zakázek. Soudce Jaroslav Barbořík případ odročil na leden.