Žentoury se roztočí a mlátičky rozjedou

Krňovický skanzen se o víkendu promění ve vesnici před sto lety. Lidé uvidí, jak se v minulosti hospodařilo.

Žentoury se roztočí, staré stroje se roztepou a rozhučí. Do života na vesnici před sto lety nahlédnou tuto sobotu 14. srpna návštěvníci Skanzenu podorlické architektury v Krňovicích u Třebechovic pod Orebem. Celý den tam bude patřit hospodaření na vsi.

Jak se jezdilo na žebřiňáku

„Návštěvníci uvidí běžné činnosti, které se v minulosti na vsi dělaly, jako práce se lnem, pravděpodobně sklízení, ukázky historického praní, přibližování dřeva a dalších prací s koněm a ukázky historických funkčních strojů, ať už to jsou stabilní motory, traktory, mlátička a další,“ sdělil Václav Záruba z Dřevozpracujícího družstva, které skanzen spolu s Českým svazem ochránců přírody Orlice staví a provozuje.

Některé činnosti návštěvníci nejen uvidí, ale sami si je i vyzkouší, třeba točení žentoury, které sloužily k pohánění strojů. „Pro děti tady bude připravené svezení na voze nebo na žebřiňáku. Chceme, aby návštěvníci toho viděli co nejvíc v pohybu a mohli si to i sami vyzkoušet. Začínáme v deset dopoledne a akce skončí v pět hodin odpoledne,“ uvedl jeden z provozovatelů skanzenu Václav Záruba. Přístupné budou také originály a kopie lidových staveb s expozicemi, včetně novinek.

Kovárna už kove

Součástí prohlídek je téměř dokončená nejstarší dochovaná roubená škola na Hradecku ze Všestar či zařízená a funkční kopie bělečské kovárny.

„Škola už je z devadesáti procent hotová. Jizba je zařízená, druhá část de facto také, zatím však jako vesnická chalupa. Do školy ještě restaurujeme historický nábytek a do školské expozice sháníme exponáty, problém je sehnat dobové školní lavice a podobné vybavení,“ dodal Záruba.

Další akcí ve skanzenu bude víkend starých řemesel 11. a 12. září.