Znalec kávy rozdal v táborských podnicích jedničky i pětku

Jiří Holcman otestoval kvalitu kávy v několika kavárnách v Táboře. Známkoval tvrdě.

Vůně kávy ho denně obklopuje už deset let. Jiří Holcman ji nejen prodává, ale stále více poznává na školeních, degustacích a zahraničních konferencích. Mít víc času, mohl by bez ostychu přijmout nabídky, aby o ní sám přednášel. Ví, jak má správná káva nejen chutnat, ale i vypadat.
S redaktorkou obešel devět kaváren a hodnotil espresso, malou silnou kávu v Česku často nazývanou piccolo. Sledoval podávání, nápoje, vůni, chuť a kvalitu pěny. „Příprava šálku kávy vypadá zdánlivě jako jednoduchý proces. Uvařit kávu přeci umí každý. No tak uvidíme,“ říká.

1. La Torta

Výprava začíná na třídě 9. května. V La Tortě má káva kyselejší chuť. Podle Holcmana by navíc správné presso mělo být o něco menší. Chválí hrneček, mlíčko, rosetku, vše v jedné značce.
„Nemusím mít pocit, že mě šidí mlíčkem z Makra a cukrem kdo ví odkud,“ podotýká. Za chuť, řídkou pěnu a chybějící vodu hodnotí trojkou. „Přitom voda je nic nestojí,“ diví se.

2. La Dolce Vita

„To snad nemyslí vážně,“ usmívá se Holcman v podniku La Dolce Vita nad cukrem s modrým ptákem. To, že volební kampaň se vetřela i na jeho podšálek, považuje za velmi neprofesionální. Zklamání vyvažuje značkový servis, sušenka, mlíčko i rosetka. Káva je ale slabší, chybí pěna. Výsledná známka? Dva až tři. „A teď už bych si konečně rád dal pořádné kafe,“ dodává. Přání se mu plní vzápětí.

3. Atlantis

Černé pochoutce v nové kavárně v pasáži Atlantis není podle Holcmana co vytknout. „Je vidět, že se zde na kávu opravdu zaměřují. Za jedna,“ hodnotí.

4. Mocca Cafe Z originálního hrnečku se line vůně v kavárně na Pražské. Personál Mocca Café přinesl na tácku kromě kvalitní kávy se správnou pěnou i značkový cukr, domácí sušenku, ohřáté mléko, které malé presso, narozdíl od plastových mlíček, hned nezchladí. „Nemám co vytknout. Za jedna,“ hlásí Jiří Holcman.

5. Cafe 13 Nestěžuje si ani o pár metrů dál, kde dostává kávu s veškerým servisem, slušnou pěnou, dobrou dřevnatou chutí, ač pro něj neznámou. Obsluha vysvětluje, že si nechávají vozit kávu od známého ze severní Itálie. K jedničce přidává Holcman mínus za servírování kávy na kulatém prkénku.
„Oceňuju originalitu, ale na prkénko se přece jen hodí spíš vepřové koleno,“ dodává. Přednost by dal i balenému cukru, místo dávkovače.

6. Goldie – Nautilus „Tady je to na jedničku,“ hodnotí Holcman stručně chuťový i vizuální zážitek, který mu dopřála obsluha v restauraci Goldie.

7. Cafe & Gallery MP7

Jedničku za vizuální stránku by dostali také v Cafe Gallery MP7. Chuť bohužel pokulhává. „Servis jak má být, chválím i hezké prostředí. Pěna ale brzy spadla, chuť je jemně do kysela,“ popisuje znalec a radí kávu namlít více najemno. Do pomyslné žákovské knížky píše dvojku s mínusem.

8. Aux Cafe

Značkový servis, cukr, sušenka, sklenka vody, ohřáté mléko, ubrousek. Na první pohled na stříbrném tácku v Aux Cafe nechybí nic. Samotná káva se ale zdá Jiřímu Holcmanovi slabší. Až další ochutnávka ho přesvědčí. „Právě otevřeli, dostal jsem první dávku, ta často bývá slabší. Druhá je naprosto v pořádku. Lepší je proto první dávku odlít,“ doporučuje a dává za jedna. I proto, že jako v jedné z mála kaváren si objednal espresso a nemusel dodávat, že malé.

9. Cafe No. 18.

Do útulné kavárny Cafe No. 18 se Jiřímu Holcmanovi nechce, kávu tu už totiž měl. „Ale třeba dnes překvapí,“ doufá, ale zbytečně.
Káva je nakyslá, příliš hořká a bez pěny, cukr je jiné značky, než mlíčko, rosetka i voda zcela chybí. „Tahle pachuť mi zůstane v ústech hodně dlouho,“ prohlašuje při listování nabídkou. Informaci o tom, jakou značku pije, se v ní nedozví. „To nebude nic kvalitního. Tento nápoj má s espressem pramálo společného. Je mi líto, ale tohle je nejhorší káva, kterou jsem kdy pil. Za pět,“ uzavírá Jiří Holcman. Na rozloučenou vzkazuje, že dobré espresso je a bude i v Táboře. Zatím je ho ale málo.