Prezidentský kandidát Karel Janeček. Kdo je a čím se proslavil

Karel Janeček potvrdil svou kandidaturu na prezidenta.

Karel Janeček potvrdil svou kandidaturu na prezidenta. Zdroj: Profimedia.cz

Karel Janeček potvrdil svou kandidaturu na prezidenta.
Matematik a podnikatel Janeček oznámil kandidaturu na prezidenta
Karel Janeček a Lilia
Karel Janeček s rodinou
Karel Janeček s rodinou
10
Fotogalerie

Miliardář Karel Janeček vstoupil ve známost svým volebním modelem D21, ale i projevem na Českém slavíkovi, který vyvolal vlnu reakcí. Na konci ledna 2022 také oznámil svou prezidentskou kandidaturu, kterou si hodlá financovat z vlastních peněz. Janeček avizoval, že svou výslednou kandidaturu opírá o 73 037 podpisů od občanů. Kontrola ministerstva vnitra však po kontrole uznala jen 48 091 podpisů, proti verdiktu se odvolal, Ústavní soud jeho stížnost zamítl.

Karel Janeček a válka na Ukrajině

Janeček ruskou agresi tvrdě odsoudil již první den konfliktu na sociálních sítích. 

„Jsem pro okamžitou materiální a politickou pomoc Ukrajině a Ukrajincům. Jsem pro vyloučení Ruska ze všech mezinárodních struktur a organizací. Jsem pro vyloučení Ruska z mezinárodního bankovního systému SWIFT a zmrazení veškerých aktiv, spojených s ruskými představiteli,“ vyjádřil se Janeček na svém instagramovém profilu i na facebooku.

Ukrajina v jeho očích bojuje nejen o své území, ale o budoucí směřování „lidskosti na planetě“. Rusko podle něj vyhlásilo konflikt všemu živému, nezávislému a svobodnému.

Jasně se vymezil například vůči tvrzení Rusů, že se Ukrajina chystá použít takzvanou špinavou bombu.

V souvislosti s válkou vešel ve známost také rozhovorem pro Deník N, ve kterém se přirovnal k ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému. „Cením si Zelenského, i já jsem zažil situace na hraně, třeba kolem seskoků padákem,“ uvedl Janeček. 

Za svůj výrok sklidil vlnu kritiky mimo jiné i proto, že porušil licenční práva, když rozhovor zdarma zpřístupnil na svých stránkách. Janečkovi se nelíbil především titulek, který byl podle jeho názoru zavádějící.

COVID-19 a Český slavík

Zájem médií vyvolal Janečkův projev na Českém slavíkovi, ve kterém vyjádřil svůj názor na pandemickou situaci. „Nesmíme podlehnout tomu hroznému tlaku na očkování našich dětí proti nemoci, která je nijak neohrožuje,“ prohlásil mimo jiné.

Očkování dětí proti nákaze nepovažuje miliardář za nutné. „Společenský nátlak a vyvolávání strachu odpírá možnost svobodné volby,“ sdělil. Televize Nova, na které se Český slavík vysílal, se od vyjádření distancovala s tím, že pořad je připravován externí firmou, která odpovídá za jeho kvalitu. Ohradily se i některé české celebrity.

Janeček se pak vyjádřil ke kritice na sociálních sítích, kde uvedl, že si za svými názory stojí. Vědecké poznání však plně respektuje. S Janečkem také po proslovu ukončil spolupráci Nadační fond Neuron.

Názory a volební program

Česko se podle osmačtyřicetiletého Janečka nachází v naprosto klíčovém okamžiku historie a prochází ultimativní zkouškou, ve které musí obstát. „ Věřím, že budeme úspěšní a že se tak můžeme stát vzorem nejen pro Evropu, ale i pro celý svět," řekl. Voliče plánuje oslovit vizí svobodné, úspěšné a prosperující země. Svou kandidaturu vnímá jako příspěvek k realizaci této vize.

Na svou podporu spustil projekt Tohle jsme my. Za cíl mu dává, aby na základě celospolečenské diskuse vytvořil "společenskou ústavu" pro úspěšnou, sebevědomou a sociálně ohleduplnou budoucnost České republiky. Postavit ji chce na pěti prioritních oblastech, mezi kterými je důraz na vzdělávání, spravedlivý stát nebo zdravý a aktivní život.

Slibuje boj proti korupci nebo podporu matkám samoživitelkám a seniorům. Za důležité považuje prosazování zdravého životního stylu, aby lidé získali cestou fyzické aktivity přirozenou imunitu. Chce, aby Česko nebylo montovnou, ale průmyslovou, uměleckou a vědeckou velmocí a inspirací pro celý svět. Za důležité proto považuje věnovat se inovacím, digitalizaci státní správy, životnímu prostředí a rozvoji podnikatelského prostředí.

Další část kampaně, kterou pojmenoval Tohle je Karel, zahájil na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Ta by ve třech fázích – Poznej Karla, Potkej Karla, Zvol Karla – měla vést až k Janečkovu vítězství. Republiku proto oblepil plakáty, na kterých jezdí na jednokolce nebo svlečený do půli těla dělá stojku u vody. 

Netradiční je i způsob vedení kontaktní kampaně. Janeček si v každém kraji vybral horu, kterou s příznivci v průběhu letních a podzimních měsíců zdolá. Mladší generaci se snaží zaujmout snahou přenést část kampaně do metaversu. V spolupráci se společností Somnium Space už představil svého avatara, který by jí měl voliče provázet.

Co je systém D21

Matematik Janeček je také autorem metody D21. Systém D21 je hlasovací a volební nástroj. Základním předpokladem D21 je, že každý volič má k dispozici více hlasů, než kolik je vítězných možností. Všechny hlasy mají stejnou váhu a volič je může, ale nemusí použít všechny.

Pro každou z možností lze hlasovat pouze jedním hlasem. Pro udělení minusového hlasu je nutné rozdat alespoň dva plusové. Počet plusových a minusových hlasů se může měnit podle konkrétní volební situace. K modifikacím vždy dochází podle základního algoritmu. Systém je složitější oproti dosavadnímu, Janeček se ho však snaží delší dobu prosadit. 

Díky efektu více hlasů vítězí v D21 taková možnost, na které se svými hlasy shodne co nejvíce voličů a hlasujících. Minusový hlas odhaluje kontroverzní možnosti, které sice mohou mít hodně zastánců, ale také odpůrců. To oslabuje populisty, extremisty a další kandidáty, kteří rozdělují společnost.

Majetek a byznys Karla Janečka

Už jako student si Janeček vydělal první milion v amerických kasinech. Povedlo se mu to tak, že využil své matematické znalosti při hře black jack a dokázal vypočítat pravděpodobnost, zda spíše vyhraje, či prohraje. Do většiny kasin v USA má tak zakázán vstup. 

S vyhranými penězi začal obchodovat na finančních trzích. Kolem roku 2000 začal vést firmu RSJ, která se stala výrazným hráčem v obchodu s cennými papíry. V té době přišel na nápad vyvinout program, který by uměl sám obchodovat na burze. Díky tomu počítače jeho firmy skutečně samy obchodují a vydělávají stovky milionů korun ročně.

Janeček svůj podíl v investiční skupině RSJ Investments vzhledem k prezidentské kandidatuře letos v březnu prodal. V samotné společnosti RSJ ale zůstává.

Podstatná část Janečkova jmění je podle časopisu Forbes vyčleněna do svěřenského fondu TRUST 21, pod který spadají společnosti Byznys 21 s.r.o. a Fond 21 s.r.o. Ty mají v majetku především cenné papíry a podíly ve startupech.

Velkou část jmění má Janeček uloženou také ve zmiňované firmě RSJ nebo v dalších cenných papírech, nemovitostech, autech, kryptoměnách a v dalších startupových projektech. Vedle toho je součástí jeho majetku letecký simulátor Pilot21, konopná firma CB21 Pharma nebo luxusní zanzibarský resort Zuri.

Neziskové organizace

Janeček je posedlý číslem 21, což se projevuje nejen v názvech jeho firem, jako je startupový inkubátor UP21, letecký simulátor Pilot21 nebo závodní tým Racing 21, ale i v názvech jeho dalších projektů a nadací.

Na sklonku roku 2010 spolu s hercem Janem Krausem a pivovarníkem Stanislavem Bernardem založili Nadační fond proti korupci, který podporuje projekty odhalující korupční jednání ve veřejné správě. Založil také Institute H21, což býval Nadační fond Karla Janečka na podporu vědy a výzkumu, který se dnes se jmenuje Nadační fond Neuron na podporu vědy. Stál i u zrodu Nadačního fondu pomoci a platformy Znesnáze21, Nadace Karla Janečka a nadace Science 21.

Rozhovor s Karlem Janečkem pro Prostor X: Pohybem ušetříme zdravotní výdaje. Souhlasím s Wimem Hofem, nebude potřeba tolik nemocnic.

Video placeholde

Prostor X: Rozhovor s Karlem Janečkem • Videohub

Vzdělání

Karel Janeček vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, kde také přednášel finanční matematiku. Později se vzdělával na několika univerzitách ve Spojených státech, kde získal i doktorský titul PhD. v oboru finanční matematika na vyhlášené škole Carnegie Mellon University v Pittsburghu. 

Manželky a děti Karla Janečka

Svou první manželku Michaelu poznal Janeček ještě na studiích. Mají spolu dvě dcery. Druhá Janečkova manželka Mariem Mhadhbi byla tunisko-francouzského původu. Při rozvodu se objevily neshody týkající se péče o jejich syna. Mariem dokonce na Janečka podala trestní oznámení za domácí násilí, ale francouzský soud obvinění smetl ze stolu.

Současná Janečkova partnerka se jmenuje Lilia Khousnoutdinova. V létě 2017 spolu uzavřeli buddhistický sňatek, na magické datum 21. 12. 2021 v 12:21 si řekli své ano i v České republice. V květnu 2018 se jim narodila dcera Isabela a v roce 2021 syn Karel. 

Prezidentská kampaň

Část kampaně, kterou pojmenoval Tohle je Karel, zahájil na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Ta by ve třech fázích – Poznej Karla, Potkej Karla, Zvol Karla – měla vést až k Janečkovu vítězství. Republiku proto oblepil plakáty, na kterých jezdí na jednokolce nebo svlečený do půli těla dělá stojku u vody. 

Netradiční je i způsob vedení kontaktní kampaně. Janeček si v každém kraji vybral horu, kterou s příznivci v průběhu letních a podzimních měsíců zdolá. Mladší generaci se snaží zaujmout snahou přenést část kampaně do metaversu. V spolupráci se společností Somnium Space už představil svého avatara, který by jí měl voliče provázet.

Za krypto si koupil virtuální pozemek ve VR metaverzu Somnium Space, odkud povede část své kampaně na prezidenta. Miliardář neupřesnil, kolik přesně do celé aktivity ve virtuální realitě investoval. Serveru Lupa.cz však sdělil, že si v Somnium Space pořídil parcelu o velikosti XL, která se na tržišti OpenSea prodává za cenu kolem pěti Ethereum, což je asi 189 tisíc korun.

Volební průzkumy

Aktuální volební průzkumy Janečkovi velké šance zatím nedávají. Janeček zaostává nejen za dosavadními favority Andrejem Babišem a Petrem Pavlem, ale i kandidáty jako Danuše Nerudová nebo Josef Středula. Velké šance mu nedávají ani sázkaři.

Další kandidáti na prezidenta v roce 2023

Do prezidentských voleb se chystá poslanec SPD Jaroslav Bašta a prezidentka ČAP Denisa Rohanová, senátoři Pavel FischerMarek Hilšer, armádní generál ve výslužbě Petr Pavel, bývalá rektorka Mendelovy univerzity, ekonomka Danuše Nerudová, předseda odborových svazů Josef Středula a lékař a bývalý rektor UK Tomáš Zima. Kandidaturu na prezidenta potvrdil i bývalý premiér Andrej Babiš.

Kandidáti na prezidenta 2023 přehledně >>>

Karel Janeček
Datum narození26. července 1973
ManželkaLilia Khousnoutdinova
Povolánímatematik, podnikatel
VzděláníMatematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy
Oficiální oznámení kandidatury21. ledna 2022
Podpisy pro kandidaturu48 091 občanů (NEMŮŽE KANDIDOVAT)