Zeman by si přál mou kandidaturu na Hrad, uvedl Babiš

Andrej Babiš a Miloš Zeman

Andrej Babiš a Miloš Zeman Zdroj: Blesk - Martin Přibyl

Premiér v demisi Andrej Babiš
Miloš Zeman
3
Fotogalerie

Končící premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl v rozhovoru pro server Blesk.cz, že by si prezident Miloš Zeman přál jeho kandidaturu na Hrad. Na otázku, zda se bude o nejvyšší ústavní funkci ucházet, odpověděl, že musí rozhodnout hnutí ANO. Sám se chce nyní soustředit na opoziční roli v Poslanecké sněmovně, konsolidovat hnutí, které založil, a například definovat stínovou vládu.

„Prezident by si přál, abych kandidoval,“ uvedl Babiš. Postavit kandidáta podle něj hnutí ANO chce. Uvedl současně, že neplánuje vrátit se k podnikání. Nyní se chce soustředit na působení v opozici, mimo jiné kvůli podpoře, kterou dostává.

Sněmovní volby podle Babiše nebyly rovným bojem, když se proti ANO postavily koalice. „Vyhrálo pět proti nám,“ konstatoval. Hnutí ANO podle něj porazily covid, média a kauza Pandora Papers, tedy zjištění mezinárodního novinářského týmu, že Babiš poslal přes své offshorové firmy zhruba 380 milionů korun na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře.

„Budeme v opozici a uvidíme, jak nám to půjde,“ řekl Babiš k nové roli v české politice.

Babišův menšinový kabinet ANO a ČSSD dnes ráno schválil svou demisi. Novou vládu s pověřením od Zemana skládá lídr koalice Spolu a PirSTAN Petr Fiala (ODS). Prezidentské volby by se měly uskutečnit počátkem roku 2023.

Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO)

Video placeholde
• Videohub