Malá má problém také s králíky. Opisovala i v druhé diplomové práci

Taťána Malá

Taťána Malá Zdroj: profimedia.cz

Nově jmenovaná ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) čelí dalšímu podezření z plagiátorství. Týká se diplomové práce, kterou ministryně obhajovala v roce 2005 na zemědělské fakultě brněnské Mendelovy univerzity, kde získala inženýrský titul. Informaci přinesly deník Právo a Český rozhlas.

Právo se odkazuje na analýzu textu, jenž se zaobírá chovem králíků. Podle deníku Malá opisovala od studentky Zity Pavlišové, která měla stejný text odevzdat dva roky předtím. Z 25 stránek teoretické části diplomové práce Malé se podle mluvčí Mendelovy univerzity Jiřiny Studénkové shoduje s prací Pavlišové zhruba jedenáct stránek.

Oslovení odborníci na plagiátorství iRozhlasu a Právu řekli, že se jedná o jednoznačný plagiát. Obě školy, které přijaly problémové práce Malé, přiznávají, že dnes už by Malé takové praktiky neprošly, připomíná Právo.

Podle analýzy serveru iRozhlas.cz pochází jen třetina teoretické části práce z pera Malé. Zbytek je podle serverem osloveného analytika z Vysoké školy ekonomické opsán.

„Na šestnácti až sedmnácti stranách, jsou doslova převzaty odstavce, celé kapitoly textů, pouze je to občas přeskládáno. V případě, kdy jsou takto přepsány takto rozsáhlé pasáže, jedná se o plagiátorství,“ uvedl expert na odhalování plagiátů Jan Mach z VŠE.