Babiš: 13 let stará diplomka z králíků práci Malé na ministerstvu neovlivní

Taťána Malá

Taťána Malá Zdroj: ČTK

Nově jmenovaná ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) reaguje na další podezření z plagiátorství. Ministryně má podle svého vyjádření ohledně diplomové práce "absolutně čisté svědomí" a nemá problém "ji kdykoli obhájit." Česká televize přinesla rovněž vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO), podle kterého "13 let stará diplomka z králíků rozhodně neovlivní práci paní Malé na ministerstvu." 

Pochybnosti se týkají diplomové práce, kterou ministryně obhajovala v roce 2005 na zemědělské fakultě brněnské Mendelovy univerzity, kde získala inženýrský titul. Informaci přinesly deník Právo a Český rozhlas.

Právo se odkazuje na analýzu textu, jenž se zaobírá chovem králíků. Podle deníku Malá opisovala od studentky Zity Pavlišové, která měla stejný text odevzdat dva roky předtím. Z 25 stránek teoretické části diplomové práce Malé se podle mluvčí Mendelovy univerzity Jiřiny Studénkové shoduje s prací Pavlišové zhruba jedenáct stránek.

Podle zjištění serveru iRozhlas je však problematická také její magisterská práce z roku 2011, kterou Malá obhajovala na Panevropské vysoké škole v Bratislavě. Ministryně měla podle expertů využívat zdroje, ze kterých správně necitovala. Malá ovšem opisování důrazně odmítla.

Kdo je nová ministryně spravedlnosti čtěte zde >>>

„Museli jsme si na to dávat setsakramentský pozor, abychom něco někde neopisovali a nepřekopírovali. Dostala jsem nějakou známku, tuším, že to bylo A, takže se na mě opravdu nezlobte, to je všechno, co vám k tomu řeknu,“ popsala serveru.

Reakce na diplomovou práci Taťány Malé

Podle Martina Kupky (ODS) nemá ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) ve vládě co dělat, když postavila své vzdělání na kopírování práce jiných, a nemá základní předpoklady pro výkon funkce ministryně spravedlnosti. Uvedl to v tiskové zprávě.

Rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová řekla, že z dnešního pohledu by diplomová práce Malé byla označena za plagiát. Podle ní se však názor na plagiátorství vyvíjí v čase a dříve se tento termín nepoužíval.

Jiřina Studénková tvrdí, že nyní by práce Malé z roku 2005 neprošla ani antiplagiátorským systémem. Tehdy totiž bylo velmi obtížné až nemožné odhalit plagiát, protože práce nebyly digitalizované a odevzdávaly se pouze v tištěné formě.

Malá v tiskovém prohlášení uvedla, že nečekala, že se novináři budou zabývat 13 let starou diplomovou prací.