Glosa Jany Havligerové: Důchodové varování

Důchod

Důchod Zdroj: profimedia.cz

Česko patří mezi nejrychleji stárnoucí evropské země, varuje zdejší politiky OECD. Experti nadnárodní organizace také rovnou spočítali, co za to. Jestli se nic nezmění, finance potřebné pro zabezpečení rostoucího počtu penzistů spolknou v roce 2058 pětasedmdesát procent výdajů státu.

Že populace rapidně stárne, není novinka. Dlouho víme i to, že se přibližuje kritická hranice, kdy státní rozpočet nebude mít sílu vyplácet důchody, které by seniorům zaručily důstojné stáří.

Přesněji – vyplácet alespoň nějaký příspěvek. Detailnější pohled na výši tuzemských penzí jasně dokládá, že o důstojném podzimu života si dost českých penzistů může už dnes nechat leda tak zdát.

Debaty o důchodové reformě se v Česku vedou už pár desetiletí, až na jeden zpackaný pokus ale skutek utek. Ne že by politici byli slepí a hluší. Ale nechce se jim kousnout do kyselého jablka.

Platí to i o druhé Babišově vládě. V jejím programu se dočteme, že vytvoří důchodovou komisi. Tak to je fakt nadějné. Škoda, že u této věty také nestojí, kolikátá komise v pořadí to bude.

V dokumentu je navíc slib plošného solidárního důchodu a také, že penze budou víc odpovídat zásluhám. Kde na to stát vezme, se tam nepíše. Jestli chcete mít hezké stáří, postarejte se o sebe sami.