Glosa Petra Peška: Koaliční pokoušení

Zelené má vzkřísit dvojice spolupředsedů Magdalena Davis a Michal Berg.

Zelené má vzkřísit dvojice spolupředsedů Magdalena Davis a Michal Berg. Zdroj: Twitter @zeleni_cz

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) popřál Čechům k Vánocům (24.12.2020).
Předseda STAN Vít Rakušan podpořil koaliční smlouvu s Piráty. Čekají na verdikt lídra Ivana Bartoše (7.1.2021).
Zelení se snažili demonstrovat svou přívětivost k rodičům s dětmi i během projevů kandidátů. U pultíku řeční Anna Gümplová.
4
Fotogalerie

Šikování stran do několika proudů, po kterém mnozí tak dlouho volali, pokračuje. Hlavně v opozičním táboře, ale nejenom tam. A vznikají při tom i zajímavé, až pikantní situace.

Například kolem Zelených. Kdysi vládní, nyní marginální strana či spíše stranička, která v uplynulých sněmovních volbách dostala jen 1,46 procenta hlasu. Na politické smetiště dějin se jim ale nechce, tak chtějí využít nynějšího integračního apetitu. A jelikož nejsou troškaři, tak hned na více frontách.

Zelení začali vést jednání se sociálními demokraty, s nimiž si vyzkoušeli spolupráci už v nedávných krajských volbách. Jasněji by mělo být po tomto víkendu.

Stejně tak ale podpořili jinou možnou koalici –⁠ Pirátů a hnutí STAN, o níž se v prvně jmenovaném uskupení koná až do úterka vnitrostranické hlasování. Což ovšem nemusí Zelené až tak znepokojovat. Zájem o jejich služby, respektive kandidáty, tam zjevně není nijak valný.

Pohnutky sociálních demokratů při hledání volebních spojenců jsou pochopitelné. Strana se potácí na hranici volitelnosti, každá desetina procenta navíc se počítá. A šikují se i ostatní. Kromě možného tandemu Pirátů a hnutí STAN je tu již domluvená volební koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Zarazit může asi jen to, že by „oranžoví“ po předchozích neúspěšných pokusech o oslovení městských liberálů chtěli rozšiřovat svůj záběr opět tímto směrem. Ale to je jejich věc.

A viděno z nadhledu, jakékoliv protříbení a projasnění roztříštěné politické scény je vítané…