Jan Kuliš: Jak se ODS naučila hrát na Trumpetu

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Donald Trump
Donald Trump
Oslava Trumpovy výhry
Donald Trump
Rapublikáni a figurína Donalda Trumpa
19
Fotogalerie

Většina politiků, která se nechce navždy znemožnit, se oslavných slov na adresu nového amerického prezidenta vyvarovala. Ne tak občanští demokraté.

Hlavním politickým programem ODS je v současnosti vymezování se Andreji Babišovi, což občanské demokraty ostatně spojuje s TOP09 jako druhou pravicovou politickou sílou. A zatímco se obě strany přetahují o to, která dříve spadne pod pětiprocentní hranici, předseda Fiala se i tak nebojí prohlásit sám sebe za hegemona české pravice.

I to by samo o sobě stačilo na nepříliš povedenou image strany. Jenže ODS musela přitvrdit a přijít s celkem paradoxní situací. Zatímco v české politice neustále kritizují milionáře, který se rozhodl jít do politiky, po zvolení miliardáře Trumpa padala od ODS najednou pochvalná slova na účet nového amerického prezidenta. Pryč byla kritika oligarchizace, populismu a boření tradičního pravolevého rozdělení, které bychom mohli od ODS právem čekat. Občanští demokraté tak jisté míry popřeli svůj hlavní politický program, který je často popisován jako „antibabiš“.

U experta přes školství, jak o něm píší na oficiálních stránkách ODS, Václava Klause mladšího bylo jasné už celkem dlouho, komu v americké volbě drží palce. Již dva měsíce před volbami vyjádřil svou „jednoznačnou podporu Trumpovi“, k čemuž na svém facebookovém videoblogu ještě přihodil: „Navíc Trump má napůl českou dceru, takže nás třeba nebude bombardovat.“ Vskutku originální důvod s přihlédnutím k současným česko-americkým vztahům, který by kdejakému politickému stratégovi jistě nepřišel na mysl.

Klidnější byla reakce předsedy Fialy. Ten vyjmenoval odpor k multikulturalismu, politické korektnosti a rozsáhlým sociálním programům jako by snad mluvil o politice ODS, ale nebylo tomu tak. Ve skutečnosti šlo o Trumpovu politiku, která se s tou občanskodemokratickou nyní značně překrývá.

S reakcí přispěchala po Trumpově zvolení i první místopředsedkyně strany Alexandra Udženija. Novému americkému prezidentovi prostřednictvím svého účtu na twitteru poblahopřála, přičemž napsala: „Udělejme si pořádek i doma. Make the Czech Republic Great Again.“ O tom, jestli by to znamenalo deportovat imigranty z Česka, přičemž Udženiju by tak čekala cesta do Bělehradu, můžeme jen spekulovat. S tímto přístupem by ale mohla Udženija naši zemi reprezentovat vážně těžko.

Nakonec nám zvolení amerického prezidenta ukázalo, jak to ODS se svými slogany „Patříme na Západ“ vlastně myslí. Při pohledu na ně a na stanoviska občanských demokratů člověk tak nějak tušil, že západní svět představovaný Angelou Merkelovou mínit zrovna nebudou. Jenže ODS věděla své ještě v době, kdy nikdo nástup Trumpa příliš nepředpokládal. Tehdy by slovům „Patříme na Západ, k Trumpovi“ jen málokdo rozuměl, a tak jejich čas přichází až teď. Konečně aspoň víme, že to ODS s tím sloganem myslí upřímně.

Vše o amerických volbách čtěte zde