Zločiny při privatizaci nemají být promlčené, navrhuje KSČM

Jiří Dolejš

Jiří Dolejš Zdroj: ctk

Fronta lidí před IPB. Banka zkrachovala před 15 lety.
Konec jedné banky. IPB spolkla za jednu korunuČeskoslovenská obchodní banka
Policie obsazuje IPB
ČSOB teď chce po centrální bance kvůli táhlým soudním sporům 400 milionů korun.
Závazky IPB následně převzala ČSOB.
6
Fotogalerie

Opoziční KSČM opět navrhla nepromlčitelnost trestných činů souvisejících s privatizacemi státního majetku po pádu socialismu v 90. letech minulého století. 

Promlčecí lhůty by se neměly podle novely trestního zákoníku vztahovat ani na činy spáchané při zadávání, schvalování nebo provádění veřejné zakázky. U privatizačních činů nyní zaniká trestní odpovědnost po 20 letech.

"Vzhledem k tomu, že uplynulý čas ukázal, že mnohé trestné činy spáchané při realizaci zákona o takzvané velké privatizaci nebyly potrestány pro uplynutí promlčecí doby, přestože potrestány být mohly, je nutné tento stav do budoucna změnit," stojí v důvodové zprávě předlohy, kterou kromě komunistických poslanců podepsala Jana Lorencová z hnutí ANO.

Navrhované zrušení promlčecích lhůt u činů souvisejících s privatizací i s veřejnými zakázkami autoři zdůvodňují jejich společenskou škodlivostí a závažností.

Obdobnou úpravu navrhovali poslanci KSČM před čtyřmi lety, tedy v minulém volebním období. Argumentovali tehdy tím, že proces odstátnění majetku po konci socialismu provázela řada excesů a neexistoval dostatečný právní rámec. Vláda Petra Nečase (ODS) se k předloze postavila záporně, hlavně kvůli nepřípustné zpětné platnosti. Zákonodárci o ní do konce volebního období nerozhodli. I nynější novelu posoudí před dalším případným projednáváním v zákonodárných sborech kabinet.